IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага допълнителни санкции при доказан картел в обществена поръчка

Депозитите на участниците в търговете ще се отнемат, ако се докаже, че са съгласували офертите си с конкуренцията

12:05 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК предлага допълнителни санкции при доказан картел в обществена поръчка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разгледала на закрито заседание вчера предстоящите промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), подготвяни от министрите на икономиката и на еврофондовете Трайчо Трайков и Томислав Дончев. Комисията отправя редица препоръки за прецизиране на законопроекта, става ясно от публикувано на сайта на КЗК становище.

Тръжни манипулации

Една от основните препоръки на антомонополния орган към проектозакона е да се засилят мерките срещу тръжните манипулации, които представляват форма на картел между предприятията.

Комисията предлага всеки участник в търг за обществена поръчка да подава „декларация за автономност на офертата” - допълнителен документ в тръжната документация, изготвян от възложителя на поръчката.

Тази практика се прилага в САЩ, Канада и Обединеното кралство - документът се подава от всеки участник в процедурата и така той декларира, че е определил съществените параметри на офертата си независимо от своите конкуренти на пазара и от останалите участници в конкретната процедура.

Участниците, които не подадат такава декларация, следва да бъдат отстранявани от участие в конкретна процедура за възлагане на обществена поръчка, предлага антимонополната комисия.

Освен това, аналогично на правната уредба в някои държави, в ЗОП може да се уреди и възможност за възложителя предоставената от участниците гаранция (депозит или банкова гаранция) да бъде задържана, в случай, че бъде образувано производство пред КЗК за установяване на забранено съгласувано поведение от страна на съответния участник в процедурата. Възможността за задържане на гаранцията в този случай би действала като силен мотив за възложителя и останалите участници да следят внимателно за съмнения за тръжни манипулации в процедурите.

Комисията препоръчва в ЗОП да се уреди възможността възложителят да задържа представената гаранция за участие до влизане в сила на решението на КЗК. Ако е налице влязло в сила решение на КЗК, с което се установява, че съответният участник в процедурата е извършил нарушение, то възложителят следва да има право да отнеме в своя полза задържания депозит. Ако с решение на КЗК се установи, че съответният участник не е участвал в картел, то задържаната гаранция следва да бъде възстановена от възложителя.

Някои предложения за промени в ЗОП

В законопроекта се предлага изцяло нов модел за осъществяване на предварителен контрол. Ще се проверяват детайлно всички процедури за обществени поръчки, финансирани от еврофондовете. Предвижда се предварителният контрол за спазване изискванията на ЗОП да се извършва само от Агенцията по обществени поръчки.

Предлага се отмяна на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки с цел намаляване вида на процедурите и броя на режимите. Променят се праговете, при които задължително се обявява обществена поръчка.

В сега действащия закон задължително се обявява обществена поръчка при следните стойности без ДДС: при за строителство - над 2,15 млн. лв., за доставки - над 180 000 лв., за услуги и проекти - над 110 000 лв.
В проекта праговете за строителство започват от 240 000 лв., а за доставки, услуги и конкурс за проект - от 60 000 лв.

Въвежда се възможността възложителите в срок до 14 дни от откриването на процедурата еднократно да променят обявлението или документацията, но без да се променя изцяло предметът на поръчката.

Въвежда се възможност за т.нар. „пряко възлагане” на обществени поръчки на лица, свързани с възложителя, ако публичният орган притежава изцяло капитала на дружеството-изпълнител. Изпълнителят не трябва да се явява конкурент на пазара на други предприятия със сходна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още