IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 април

08:51 | 25.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 април

Сметната палата ще проверява плажове и ски зони
в. Сега

Концесиите на плажовете на Слънчев бряг и ски зоната в Банско са сред основните одитни задачи на Сметната палата за 2011 г., съобщи вчера шефът й Валери Димитров. Ще се проверят северният, централният и южният плаж в Слънчев бряг за периода 2009-2010 г. Причината е, че са установени нередности с осигуряването на свободен достъп до брега и се поставят куп преместваеми обекти извън устройствените схеми. Договорът за ски зоната в Банско, сключен в края на 2001 г., пък досега никога не е одитиран, а има сигнали за нередности. Сегашната проверка обаче ще обхване само две години - 2009 и 2010 г.

Благодарение на новите си правомощия палатата ще се заеме с куп държавни и общински фирми. Например ще се провери следприватизационният контрол по сделката с "Параходство български морски флот", като това ще е и първият одит на конкретна сделка по раздържавяване.

Бум на руски туристи през лятото
в. Новинар

Бум на руските туристи се очаква в нашата страна това лято. До тази прогноза стигаме благодарение на руското издание „Турпром ру”, което твърди, че количеството издадени визи до момента вече е скочило с 61 % спрямо 2010 г. и 120 % спрямо 2009 г.

Според Ангел Георгиев, ръководителят на Консулската служба на България в Москва, напливът няма да е проблем и желаещите да посетят нашата страна ще могат да го направят. Визите ще бъдат издавани максимално бързо и без затруднение за пътуващите, допълва той.

1 млн. лв. субсидия за СУ през юни
в. Новинар

Благодарение на рейтинговата система, която ще заработи от юни месец, Софийският университет ще получи 1 милион лева държавна субсидия. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов, цитиран от БНР. Най-голямата премия се пада на Алма Матер, защото университетът е №1 в 21 професионални направления измежду всички ВУЗ-ове.

Министърът заяви, че държавата иска да финансира подготовка на повече кадри от природоматематическите и инженерните специалности, както и на ветеринарни лекари. За целта ще се наблегне на професионалното образование.

Българите по празниците - най-много са при близки, в Гърция и Македония
в. Дневник

В празничните дни най-големият процент пътуващи българи са на гости на близки, роднини и приятели, съобщи за "Фокус" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

На следващо място са тези, които ползват средства за подслон и места за настаняване, като предпочитаните места са хотелите, които разполагат с балнео, СПА и уелнес услуги. Те са и най-рано продадени. Търсят се и много къщи за гости, малки семейни хотели, пансиони, особено край големите градове и в Рила, Източните Родопи, Стара планина и други. Търсени са и големите зимни и летни курорти, в които има работещи хотели.

По морето най-много резервации има по Северното Черноморие, Златни пясъци и Албена. Там гостите не са само българи, но и много чужденци - основно румънци.

Върнаха Веселин Пенгезов за шеф на САС
в. Новинар

Върховният административен съд отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за уволнение на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. В началото на януари Пенгезов беше отстранен от поста си, заради уронване на престижа на съдебната власт. Причина за това стана скандалът покрай децата на магистрати, които бяха получили апетитни имоти в Приморско като „социално слаби”. 

Дъщерята на Пенгезов-Анна също имаше право на строеж в курорта. Тя обаче го върна. ВСС мотивира отстраняването на Пенгезов с това, че с бездействието си е нарушил Правилата за професионална етика и Кодекса за етично поведение на българските магистрати. В мотивите на ВАС се посочва, че пред ВСС свидетел е казал, че Пенгезов не е използвал служебното си положение и не е влиял върху процедурата за отстъпване право на строеж на дъщеря му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още