IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще предложат облекчен режим за категоризиране на хотелите

Ако бъде въведена "срочна категоризация", на всеки пет години ще се прави проверка дали хотелът отговаря на звездите, които са му определени

16:45 | 28.04.11 г.
Ще предложат облекчен режим за категоризиране на хотелите

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще предложат облекчен режим на Наредбата за категоризиране на хотелите, каза за Investor.bg Благой Рагин, председател на асоциацията. Това предстои да се случи до няколко седмици с внасянето на новите предложения за промени в Закона за туризма.

В сегашния си вариант наредбата залага прекалено високи изисквания към хотелите за получаване на съответната категория. В момента нашите критерии за получаване на хотелски звезди са многократно по-високи от тези в Европейския съюз, коментира Рагин. Наред с това инвестициите, които се правят от българските хотелиери за постигане на висок клас, са по-големи в сравнение с тези на европейските им колеги за хотели с по-малко звезди.

„Ще предложим минимални изисквания за категоризиране на хотелите, тъй като нашите тризвездни хотели, например, покриват изисквания, валидни за европейски хотели по-висока категория“, обясни Рагин.

Със сегашния вариант на наредбата не сме конкурентни на пазара за онлайн резервации, според Благой Рагин. По думите му, когато чужденци проучват условията и цените за резервация в български хотел по интернет, то се получава така, че предлагаме високо качество, но хотелите ни са с по-ниска категория.

Преди дни заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов каза, че с предстоящите промени в Закона за туризма ще се въведе т. нар. "срочна категоризация" на хотелите. Това означава, че на всеки пет години ще се прави проверка на място дали хотелът отговаря на изискванията на звездите, които са му определени.

В момента категорията на всеки хотел се дава безсрочно.

Възможно е някои от хотелите да бъдат проверени веднага след влизане в сила на новия закон, тъй като принципът е, че броенето на петте години започва от датата на последното издаване на категория.

Появиха се опасения сред хотелиери, че около 30 процента от хотелите ще загубят категорията си, заради неспазване на изискванията. Според председателя на БХРА обаче това твърдение е пресилено. Рагин отрече възможността за отпадане на хотелски звезди, заради новата категоризация, която може да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още