IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди отново протестират заради субсидиите

Производителите на биопродукти недоволстват от липсата на безвъзмездни средства за агроекология

10:17 | 11.05.11 г.
Животновъди отново протестират заради субсидиите

Производители на биопродукция и животновъди от цялата страна отново ще протестират днес пред сградата на Министерството на земеделието и храните заради неизплатените субсидии за агроекология и пасища.

Фермерите са недоволни от множеството нерешени проблеми в сектора, както и от факта, че Разплащателната агенция още не е превела компенсаторните плащания за пасища и ливади във високопланинските региони, съобщиха от Българска асоциация Биопродукти.

За първи път от четири години на членство на България в Европейския съюз животновъдите не са получили до месец май евросубсидиите за високопланински и планински региони, се посочва в декларация, изпратена до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и министъра на земеделието Мирослав Найденов от представители на  асоциацията и две от развъдните организации на автохтонни (традиционни български породи, типични за определени региони в страната) овце.

Според фермерите направените последни проверки в т.нар. „допустим слой“ не са нанесени в Идентификационната система за административен контрол (ИСАК), в резултат на което хората не могат да преценят доколко основателни са причините да не получат средствата за 2010 г., поясни председателят на асоциацията на биопроизводителите Веселина Ралчева.

От асоциацията настояват до 15-и май да се изплатят агроекологичните плащания за 2010 г., като се провери и работата на специално създадения отдел „Агроекология“ в министерството на земеделието, което според животновъдите е виновно за забавяне на писмата до производителите.

Браншовиците настояват за спешна среща със земеделския министър за разрешаване на проблемите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още