IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И българските уреди с етикети за енергопотребление „А+“, „А++“, „А+++“

Запазва се и основната класификация за енергопотребление от „А” до “G”

12:01 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
И българските уреди с етикети за енергопотребление „А+“, „А++“, „А+++“

В обозначението на етикетите на електроуредите у нас вече ще могат да се добавят три допълнителни класа за най-висока енергоефективност, ако технологичният напредък го налага - тези класове ще бъдат „А+”, „А++” и „А+++”. Същевременно основната класификация от „А” до “G”, важаща сега, се запазва, като общият брой на класовете ще бъде ограничен до седем.

Това е заложено в одобрената на днешното заседание на Министерски съвет Наредба за изискванията за етикетиране и предоставяне на стандартна информация за продукти, свързани с енергопотреблението, по отношение на консумацията на енергия и на други ресурси, съобщиха от правителствената информационна служба.

В наредбата е указано още, че цветовата схема също се запазва, като включва не повече от седем различни цвята за различните класове - от тъмнозелено до червено. Цветовият код само за класа с най-висока ефективност е винаги тъмнозелено.

Наредбата въвежда в българското законодателство изискванията на европейската Директива относно посочването на консумацията на енергия и на други ресурси от продукти, свързани с енергопотреблението, и посочва реда, по който тази информация ще бъде предоставяна на потребителите. Регламентират се и задълженията на лицата, които пускат на пазара продукти, свързани с потреблението на енергия, и на търговците за осигуряване и за поставяне на етикети на тези продукти.

В наредбата се посочват и изискванията за предоставяне на информация при дистанционни продажби. Предвидено е при предлагане за продажба, наемане или покупка на изплащане чрез пощенски запис, каталог или по друг начин, изключващ излагане на уреда пред потребителя, търговците да предоставят на купувача необходимата информация от етикета и информационния лист на продуктите преди извършването на покупката или сключването на договора.

Контролът по изпълнението на наредбата ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите.

Наредбата за етикетирането, свързано с електропотреблението, влиза в сила от 21 юли тази година, тогава се отменя и предишната подобна наредба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още