IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Електронното правителство е абсолютен приоритет на министерството

През България минават пет европейски транспортни коридора и страната може да се бори за повече средства от европейските фондове за пътни проекти, заяви новият транспортен министър

12:00 | 20.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Московски: Електронното правителство е абсолютен приоритет на министерството

Изграждането на електронното правителство е абсолютен приоритет в работата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Това заяви в отговор на въпрос на Investor.bg относно ускоряване работата по електронното правителство Ивайло Московски на първата си пресконференция като министър.

В тази връзка зам.-министър Първан Русинов посочи, че целта ще бъде да се ускорят вече започнати проекти във връзка с електронното правителство, които ще имат практическа полза за гражданите и бизнеса. Най-големият от тези проекти на стойност 18 млн. евро се отнася до включване в електронното правителство на общо над 30 административни електронни услуги. По-конкретно, предвижда се държавните регистри да бъдат свързани помежду си, така че да не се налага лично да се вадят множество удостоверения, за което се губят време и пари.

Едно от най-популярните удостоверения – свидетелство за съдимост, ще може да се издава по служебен път, даде пример Русинов. По изчисления на министерството внедряването в електронното правителство на 20 от най-ползваните административни услуги ще спести на гражданите и бизнеса годишно поне 80 млн. лв. посочи зам-министърът. Предвижда се проектът да приключи изцяло до края на 2012 г., а първите услуги ще бъдат достъпни от средата на следващата година.

Във връзка с журналистически въпроси Московски посочи, че Летище София „няма да се дава на концесия на всяка цена“. Той поясни, че за да може да се стигне до такава процедура, първо трябва да има консултации с Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и кувейтския фонд, финансирал ремонта на летището. Чак след това би могло да се търси консултант, който също да каже дали и по какъв начин предвижда Летище София да се даде на концесия.

Московски допълни, че състоянието на летището сега е много добро, но в бъдеще ще се наложи да се правят и други големи инвестиции в него, а не се знае дали в бюджета ще има средства за това. Даване на концесия на летището ще има „само ако консултантът докаже, че ползите от това ще бъдат много големи“.

Относно състоянието на БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) Московски изказа мнение, че след няколко години то „рязко ще се подобри“. Министърът посочи, че в близките дни се предвижда да стартират процедури за избор на консултанти по приватизация на товарните превози на БДЖ, а също така и за оптимизация на работата на НКЖИ и на БДЖ.

Московски отново повтори, че политиката на ведомството ще остане почти същата, но ще бъде ускорена работата по усвояване на еврофондовете и по реализирането на други големи проекти.

Относно своя предшественик Московски изказа личното си мнение, че Александър Цветков „до известна степен е останал неразпознаваем за партньорите в Брюксел, а България има нужда от министри, които да са по-активни“.

През България минават пет европейски транспортни коридора и страната има всички шансове да се бори за повече средства от европейските фондове за пътни проекти, добави Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
I
преди 12 години
На Естония Е-правителството е излезнало 500 милиона и всички видяхме от предаването по БТВ за какво напредничево улеснение на граждани и държава става въпрос.До тук, паравителствата на България са похарчили 2 милиарда народни пари. Това мили сънародници е КРАЖБА В МЕГА ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ! Но крадени пари щастие не носят. Алкохолизъм, нещастие и болести на крадците и тяхните наследници е резултата.Хаирлия да ви е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Колко интересно! Точно сега и големите "Капитал" и "БТВ" се оказаха на същата тема?!Ало, ПР-ите, правете си бизнеса, но малко по-нежно, ако обичате, за да можем и ние да се направим, че ви вярваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
тоя се е убъркал нещо .... аз мислех, че колонизирането на луната е приоритет ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
СМЕЕЕЕХ СМЕХ!То е приоритет вече над 10 години и ТЕ, както се казва във Враца :)Май май това е анонс че ще има поръчки, големите тарикати да стягат тръжната документация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
ще откриете топлата вода, ама ще е късно...!Тия приказки ги слушам от години. Мигар не помня как се бориха с компютъра Русинов и Цветков и обявиха 100 е-услуги че щели да станат до края на 2010. И 400 до края на мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още