IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 май

08:27 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 май

МВФ: Повече пари за най-бедните
в. Стандарт

Ако правителството реши да отпусне допълнителни плащания, те трябва да бъдат насочени само към най-бедните и уязвими групи. Това е мнението на мисията на МВФ в България. Не трябва да подценяваме факта, че със замразяването на заплати и пенсии хората дадоха своя принос към запазването на финансовата стабилност през последните две трудни години, посочи пред БНР Катрина Пърфийлд, ръководител на мисията на фонда у нас. Според нея обаче нарастващата инфлация създава проблеми най-вече на хората с ниски доходи. Вдигането на доходите трябва да стане в рамките на вече заложените разходи в бюджета чрез тяхното преразпределение, съветва още МВФ.

Въпреки очакванията вицепремиерът Симеон Дянков не е включил темата за компенсация на доходите в дневния ред на заседанието на съвета за тристранно сътрудничество. То трябваше да се проведе на 20 май, но бе отложено за 26 май заради участие на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" на Конгреса на европейските профсъюзи в Атина.

Посланик Макълдауни според Wikileaks:"Атака" и ДПС в симбиоза се използват взаимно
в. Дневник

"Атака" и ДПС в симбиоза се използват взаимно, за да галванизират електоралната си база. Това пише бившият посланик на САЩ в София Нанси Макълдауни през 2009 г. в разгара на кампанията за евроизборите. Заключението на Макълдауни е записано в секретни дипломатически доклади, публикувани  от Wikileaks и "Биволъ".

В докладите си посланик Макълдауни определя изборната кампания като процес, който вади едни "боклуци" от парламента и вкарва там други. Посланикът акцентира на факта, че "корумпирани, компрометирани и дори осъдени кандидати" напират да влязат в парламента. Според нея обаче много от "боклуците" са абонирани за влизане в Народното събрание. Дипломатът констатира, че българите като че ли са настроени, че вече са видели всичко възможно в начините за привличане на електорална подкрепа.

Вежди Рашидов прати ДАНС в театрите
в. Сега

Културният министър Вежди Рашидов повика ДАНС и прокуратурата на помощ на театралната реформа. Той се усъмнил, че някои театри и опери мамят с продадените билети, за да източат неправомерно държавната субсидия. Министърът е изчислил, че хитростите струват на бюджета няколко милиона лева.

"Това е углавно престъпление и се дава на ДАНС и прокуратурата", обяви министърът пред БНТ. Той обясни, че десетина театъра и други културни институти са отчели съмнителен ръст за първото тримесечие, но не посочи имена. От министерството му обаче дадоха реални примери, за да онагледят проблема. В един от музикалните институти например за първите три месеца на 2011 г. са продадени 2406 билета - забележителен скок от 1055% в сравнение със скромните 228 зрители за същия период на м.г.

Летището на концесия само ако ни е изгодно
в. Стандарт

Летище София ще бъде отдадено на концесия, но не на всяка цена. Това ще се случи, ако подобно публично-частно партньорство ще донесе допълнителни приходи и инвестиции в аеропорта. Това заяви пред БНР министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

"Софийското летище наистина отчита печалба. Въпросът е дали в своето развитие е възможно на базата на тази печалба то да инвестира, за да привлече допълнителни транзити и полети, да се доразвие цялата му система за карго обслужване и искаме това да се случи в кратки срокове, може би наистина е подходящият вариант да се намери публично-частно партньорство за това", заяви Московски.

Здравният министър иска по-високи глоби за некоректни вносители на лекарства
в. Дневник

Министерството на здравеопазването готви законови промени, с които глобите за некоректни вносители на лекарства да бъдат увеличени 20 пъти. Това заяви министър Стефан Константинов в интервю за БНР.

Глобите за фирмите са сравнително ниски - около 1000 лева, и ние трябва да търсим други решения и затова предлагаме промени в закона за лекарствата, за да не се получават такива неща с лекарствата. Предвиждаме двайсетократно увеличение на глобите при неспазване на ангажиментите от страна на фирмите, обясни Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още