IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентите няма да доплащат за ин витро процедури

Правителството задължи болниците да се вместят в бюджета от 5 хил. лв., предоставян им от Фонда за асистирана репродукция

12:14 | 25.05.11 г.
Пациентите няма да доплащат за ин витро процедури

Пациентите вече няма да доплащат за процедурите ин витро, които се финансират от Фонда за асистирана репродукция. Забраната се въвежда с промени в постановление на Министерския съвет, гласувани на днешното заседание на правителството, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

По предложение на Министерството на здравеопазването се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата от 5000 лв., която фондът отпуска за репродуктивните процедури.
 
Ако някое лечебно заведение не се съобрази със забраната, няма да има право да работи с фонда, поясниха от здравното министерство.

С промените се въвежда и по-строг контрол на болниците, които работят с фонда, като те ще подлежат на годишни проверки. Целта е да се защитят максимално правата на пациентите и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

Директорът на фонда занапред ще бъде длъжен да представя и тримесечен отчет за изразходването на средствата пред министъра на здравеопазването.

Центърът „Фонд за асистирана репродукция” е създаден през 2009 г. До края на 2010 г. в него са подадени над 10 хил. заявления за ин витро процедури.

През 2010 г. са финансирани 4 360 пациенти, като стойността на отпуснатите средства достига 15 млн. лв. Една трета от тези случаи са завършили с бременности. От тях са родени 648 деца, сочи статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още