IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

700 зъболекари са избягали от България за 4 години

Неофициално стоматолозите, напуснали страната, вероятно са 3 - 4 пъти повече, смята д-р Борислав Младенов, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз

18:14 | 13.06.11 г.
700 зъболекари са избягали от България за 4 години

702-ма зъболекари са напуснали България от 2007 г. досега, съобщи д-р Борислав Младенов, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз (БЗС), съобщиха от организацията.

Според Младенов броят на стоматолозите – емигранти е много по-голям, отколкото показват данните на статистиката. „Реално тази цифра трябва да се умножи по 3 или по 4, за да се получи истинската картина за това колко български лекари по дентална медицина са напуснали страната след 1990 г. и са потърсили реализация в чужбина”, смята д-р Младенов.

От зъболекарския съюз изчисляват още, че парите за дентална медицина, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са намалели до 4% от бюджета на здравната институция, съобщи БНР.

Това е поредното доказателство за нарастващата емиграция сред българския медицински персонал. Миналия месец председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева съобщи, че само през 2010 г. близо 1 000 медицински сестри са напуснали страната, за да работят в чужбина. Още 1 800 пък са излезли от професията заради ниското заплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още