IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнет е лицензът на фирмата, наемател на катастрофиралия автобус

До края на годината ще се въведе постоянно наблюдение в сервизите, които проверяват техническата инспекция на автомобилите, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски

09:53 | 16.06.11 г.
Отнет е лицензът на фирмата, наемател на катастрофиралия автобус

Компанията "Ентуртранс", наела катастрофиралия на магистрала "Тракия" автобус, от вчера няма лиценз за автобусни превози, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в сутрешния блок на bTV.

След поредната трагедия на пътя с автобус, при която вчера загинаха 8 души, а други 20 са с тежки и по-леки наранявания, ръководството на транспортното министерство освободи шефове в автомобилните инспекции в София и Бургас. “Има достатъчно пропуски, констатирани са и груби нарушения в двете дирекции”, каза той.

По думите му след проверката на инспектората на Министерството на транспорта всички материали ще бъдат дадени, ако е необходимо, на прокуратурата. “Можете да бъдете сигурни, че ще има тотални проверки на всички регионални дирекции на ДАИ в цялата страна”, категоричен бе Московски.

Въпреки че през март автобусът е минал годишен преглед, една от версиите за причините на катастрофата е техническа неизправност, е информацията, подадена вчера от транспортното министерство.

Следващата седмица ще бъдат проведени консултации с експерти и представители на браншови организации за промени в Закона за автобусните превози, допълни Московски. Целта е да бъдат затегнати критериите за сигурност при превозите на дълги разстояния.

 

Опити за ограничаване на възрастта на автобусите вече бяха правени. Предложението, направено към парламента преди няколко месеца да се ограничи възрастта на автобусите до 10 години, беше отхвърлено с обвинение в лобизъм. Министърът на транспорта заяви, че това предложение ще бъде възобновено отново.

 

До края на годината във всички сервизи за технически прегледи на леки и тежки автомобили ще бъдат монтирани и камери, за да се пресече практиката с формалните проверки на моторните средства, съобщи още Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още