IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР и Райфайзенбанк увеличават финансирането за енергийна ефективност

Кредитна линия от 8 млн. евро подкрепя инвестициите на домакинствата в енергийна ефективност

17:27 | 12.07.11 г.
ЕБВР и Райфайзенбанк увеличават финансирането за енергийна ефективност

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) увеличава достъпа до финансиране на физически лица, като отпуска 8 млн. евро на Райфайзенбанк (България) за кредитиране на енергийно-ефективни проекти за домакинствата, съобщиха от Райфайзенбанк.

Финансирането е част от новата Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома на стойност 40 млн. евро, която наскоро бе одобрена от борда на директорите на ЕБВР.

Средствата по кредитната линия на ЕБВР ще бъдат допълнени с безвъзмездно финансиране от Международния фонд Козлодуй.  

България е енергоемка страна, която според някои проучвания използва 5,6 пъти повече енергия, съотнесено към БВП, спрямо средното за Европейския съюз. На базата на същия показател, България емитира 6,4 пъти повече въглерод от средното за ЕС.

Енергийната консумация на българските домакинства е над една пета от тази за страната и тъй като цената на енергията се очаква да се покачва във времето, хората са все повече заинтересовани от подобряване на енергийната ефективност в домовете си.

“Райфайзенбанк финансира покупката на енергоспестяващи дограми, слънчеви колектори за топла вода, отоплителни уреди на биомаса, газови котли, климатични системи, изолация”, казва Момчил Андреев, директор за Райфайзен Груп България, “С 2500 лв. финансиране за подмяна на дограма на средно голям апартамент, сметките за топлоенергия намаляват с близо 35%.“

От началото на дейността си в България ЕБВР е вложила над 2 млрд. евро в различни сектори на икономиката, като по този начин е допринесла за мобилизирането на допълнителни инвестиции от други източници на стойност над 5 млрд. евро. Кредитните линии, финансиращи устойчивото подобрение на енергийната ефективност в България, възлизат на около 260 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още