IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИР: Ръстът на БВП за второто тримесечие ще е около 2%

Свитото вътрешно търсене и намалелите преки чуждестранни инвестиции спъват ръста на брутния вътрешен продукт, посочиха от Центъра за икономическо развитие

12:56 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР: Ръстът на БВП за второто тримесечие ще е около 2%

По предварителни данни ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на годината ще бъде около 2% на годишна база. Това коментира председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски, който представи данни от доклада на центъра за развитието на икономиката на страната през второто тримесечие на годината.

За първото тримесечие ръстът на БВП беше 1,5% на годишна база. „Въпреки че вече вървим към растеж на икономиката, той е твърде слаб и неравномерен“, каза Прохаски.

Той посочи, че промишлеността и аграрният сектор както през второто, така и през първото тримесечие, са основните двигатели на икономическия ръст, въпреки че през второто тримесечие ръстът в промишлеността е по-нисък в сравнение с първите три месеца на годината.

Секторът на финансите, кредитирането и застраховането, който имаше изненадващ спад през първото тримесечие, през второто се очаква да отбележи лек ръст.

Макар и с по-бавни темпове продължава свиването на вътрешното търсене, отбеляза Прохаски, което е твърде обезпокоително и заедно със свиването на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първите пет месеца на годината е основната „спирачка“ за регистриране на по-висок ръст на БВП.

За Investor.bg Прохаски посочи, че според него без ръст на преките чуждестранни инвестиции и то в промишлеността не би могло да се очаква и сериозен ръст на БВП.

Той посочи, че голяма част от увеличението на износа се дължи на направените в промишлеността чуждестранни инвестиции през предходните няколко години по време на строителния бум.

„Тогава те бяха общо около 6 млрд. евро, като от тях в промишленост бяха вложени 1,5 – 2 млрд. евро, но сега бихме били доволни и на толкова“, каза Прохаски.

Той допълни, че по всяка вероятност тази година ще имаме рекорден спад на ПЧИ, които едва ли ще достигнат обема от 2010 г.

Прохаски потвърди предишната прогноза на ЦИР, че ръстът на БВП за годината ще бъде 2,5 – 3%.

Той поясни за Investor.bg, че като се има предвид, че прогнозите за ръста на БВП в ЕС са около 2 – 2,5%, то при нас би трябвало ръстът на икономиката да е поне 5%, за да започнем да се приближаваме към средно развитите икономики в общността.

По думите му по всяка вероятност от основните отрасли на икономиката за тази година най-висок ръст ще има промишлеността, последвана от аграрния сектор.

Относно годишната инфлация от ЦИР прогнозират, че тя ще е приблизително колкото миналата година – около 4,5%.

„Независимо от различните методики на изчисление на безработицата в страната, тя продължава да бъде много висока“, посочи Прохаски. Той допълни, че като се има предвид методиката на НСИ, от ЦИР предвиждат към края на годината безработицата да е над 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още