IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава разсроченото плащане по застраховка "Гражданска отговорност"

Народното събрание отхвърли промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет

16:00 | 07.09.11 г. 2
Остава разсроченото плащане по застраховка "Гражданска отговорност"

Народното събрание отхвърли промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет, с които се предлагаше да отпадне разсроченото плащане на премията по застраховка "Гражданска отговорност" и тя да се плаща накуп. Така на този етап "Гражданската отговорност" ще може да се плаща разсрочено.

Освен това депутатите отхвърлиха и промяна, която налагаше да се забрани вписването на дата и час на сключване на застрахователния договор.

В мотивите си правителството твърдеше, че съществуващата сега нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска води до порочни практики от страна на застрахователи и застраховани, които водят до привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при катастрофа.

Плащането на вноски водело и до объркване при изчисляването на обхвата на застраховката, който според европравилата не трябва да пада под 90% от автомобилите.

Според статистиката 80% от автомобилите у нас имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 12 години
Нашия парламент за контролните органи ли работи- на тях да им е леко , или работи за евро-правилата ?Аз мисля че трябва за хората да работи - хората искат да могат на 3-4 вноски да си платят (макар така и да е по скъпо).Пак някакви кампании от европа така ни казаха, отчитане на дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
newkid
преди 12 години
Не знам до сега да е имало разсрочено плащане на гражданска отговорност.Просто си правиш застраховка на всеки три месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още