IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър ще решава за осигурителните доходи в някои отрасли

Сключени са 45 споразумения между работодатели и синдикати за минималните осигурителни прагове, а туристическата камара се отказа от секторното споразумение заради икономическата обстановка

18:13 | 03.10.11 г.
Социалният министър ще решава за осигурителните доходи в някои отрасли

Министърът на труда и социалната политика трябва да вземе окончателното решение за определяне на минималните осигурителни прагове, за които работодатели и синдикати така и не постигнатигнаха споразумения, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Днес приключи последното заседание на работната група за определяне на минималните осигурителни прагове за 2012 г., но не бяха подписани нови споразумения между работодатели и синдикати за минималните доходи, върху които да се плащат осигуровки. В същото време Българската туристическа камара дори оттегли своето секторно споразумение, позовавайки се на икономическата обстановка.

В писмо до социалния министър Тотю Младенов и изпълнителния председател на БСК Божидар Данев от Синдиката на туризма посочват, че през 2011 г. в сравнение с 2008 г. в отрасъла има почти двойно увеличение на минималните осигурителни доходи. Кризата обаче е влошила финансовите резултати на компаниите в бранша и голяма част от тях са пред фалит. Сред другите причини за влошеното състояние се посочват още увеличението на ДДС за груповия туризъм, данъците, таксата „смет“ и разходите за комунални услуги.

Като проблем се сочи и невъзможността да бъдат задържани работещите в туристическия отрасъл. В тази връзка от организацията предлагат осигурителните прагове да се запазят.

Подписаните секторни споразумения между работодатели и синдикати за минималните осигурителни доходи през 2012 г. са общо 45 за около 1 млн. заети в различни икономически дейности, посочват от БСК.

Синдикатите настояват за административно увеличение на минималните осигурителни прагове за секторите, в които няма сключени двустранни споразумения, докато работодателите искат осигурителните доходи да се запазят на нивото от 2011 г.

Изпълнителният председател на БСК е категорично против административното увеличение на доходите на заетите. По думите му увеличението на доходите трябва да става на базата на реални икономически резултати и възможности.

От БСК посочват, че административното увеличение на минималните осигурителни прагове ще повиши разходите на бизнеса за осигуровки, което пък ще изправи редица фирми пред фалит или най-малкото съкращения на работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още