IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много скоро ще отпадне обвързването на държавни такси с минималната заплата

Бюджетните организации трябва да представят до 1 ноември законодателните си предложения за отмяната на обвързаността на социалните и друг вид плащания с размера на минималната заплата

15:18 | 05.10.11 г. 1
Много скоро ще отпадне обвързването на държавни такси с минималната заплата

Министрите и ръководителите на ведомства и бюджетни организации имат срок до 1 ноември да предложат изменения в закони, наредби и правилници във връзка с отпадането на обвързаността на социални и други плащания с размера на минималната заплата. Това решение беше прието на заседанието на кабинета днес, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

След обстоен преглед на нормативните документи и отчитане на становищата на всички социални партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) беше изготвено предложение за отпадане на автоматичната зависимост с минималната работна заплата в повечето случаи.

Още в края на юли депутати приеха обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 240 лева, колкото беше минималната заплата преди 1 септември. Като основна причина за "замразяването" на тези обезщетения  беше посочена липсата на бюджетни средства.

Финансовият министър Симеон Дянков намекна неколкократно, че ще отпадне и обвързаността на субсидиите за партиите с минималната заплата.

Същото се планира да стане и с обвързаността на минималната заплата с всички премии, награди, както и на парите за работно облекло, които се раздават основно на чиновниците. Запазването на тези обвързаности натоварва бюджета при всяко увеличение на минималното възнаграждение.

Свързани с минималната заплата са още помощите за майките студентки, възнагражденията на работещите по програми за насърчаване на заетостта, възнагражденията на безработните съпруги на военни, обезщетенията на съпругите на военнослужещи, които са напуснали работа, за да последват съпрузите си в друго населено място, обезщетението за дете с трайни увреждания, стипендиите за даровити деца и други. Още не е ясно дали тези плащания ще продължат да се изчисляват на базата на минималното възнаграждение, което от първи септември беше увеличено на 270 лева.

Сериозни сблъсъци се очакват при евентуалното „отвързване“ от минималната заплата на таксата за преглед при личния лекар и таксата за престой в лечебно заведение до 10 дни.

Социалният министър Тотю Младенов предложи таксата за преглед при личния лекар, която се изчислява като 1% от минималната заплата, да остане непроменена 2,40 лева. В отговор здравният министър Стефан Константинов и лекарската гилдия заявиха, че и лекарите, и болниците ще бъдат ощетени финансово, ако това се приеме.

Константинов контрира министъра на труда и предложи социалното ведомство да компенсира хората, за които плащането на такса за преглед при лекар в размер на 1% от минималната заплата е непоносимо.

Определянето на фиксирана такса за преглед при личните лекари е компромисен вариант, но от Българския лекарски съюз заявиха, че въвеждането й би станало много трудно. Причината е, че в методиката за изчисляването на фиксирана такса трябва да се включи и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още