IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Румъния ще е готова в началото на 2013 г.

Максималният й капацитет е 1,5 млрд. куб. метра газ годишно

18:14 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Газовата връзка с Румъния ще е готова в началото на 2013 г.

Междусистемната газова връзка България-Румъния ще влезе в експлоатация в началото на 2013 г. Това стана ясно по време на срещата днес между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговия румънски колега Йон Аритон, съобщиха от българското министерство. Двамата са разговаряли в Букурещ, където се проведе съвместно заседание на правителствата на двете страни.

„Булгартрансгаз“ вече проведе открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за предпроектно проучване на наземната част на връзката. Българската компания и румънската „Трансгаз“ са постигнали споразумение подводната и румънската част на трасето да се проучват след избор на изпълнител по румънското законодателство. Вече е приключило набирането на оферти за проектиране и изграждане на прехода на река Дунав. В момента тече оценка на получените предложения. Общата стойност на проекта е над 23,8 млн. евро.

Изграждането от „Булгартрансгаз“ и „Трансгаз“ на междусистемната връзка Русе–Гюргево се подпомага с отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по Европейската енергийна програма за възстановяване в размер на от близо 9 млн. евро. Реверсивната връзка (с възможност газът да тече и в двете посоки) е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км са на българска територия и 2,1 км са подводен преход през Дунав. Максималният капацитет на газовата връзка е 1,5 млрд. куб. метра годишно.

Двамата икономически министри на България и Румъния са подписали и меморандум за сътрудничество, който дава старт на съвместните действия за проучване на възможностите за реализиране на проект за изграждане на хидроенергийни комплекси по Дунав .

Днес е било обсъдено и обединяването на електроенергийните пазари между България и Румъния. Румънската страна е предложила на България два алтернативни варианта за обединяване. Във всички сценарии за създаване на електроенергийна борса в България е предвидено активно сътрудничество с румънската борса „Обком“ и компанията „Транселектрека“, коментира министър Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още