IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в частния сектор расте, бизнесът е песимистично настроен

Липсата на икономическа сигурност у работодателите ще продължава да поддържа високо нивото на безработица у нас

13:00 | 18.10.11 г. 14
Безработицата в частния сектор расте, бизнесът е песимистично настроен

Безработицата в частния сектор у нас се увеличава плавно от началото на годината досега. Това показва анализ на данните за безработицата и заетостта за деветмесечието на 2011 г., направен от Investor.bg въз основа на статистиката, водена от Агенцията по заетостта (АЗ).

Данните на агенцията показват, че през първите девет месеца на 2011 г. повече от половината от новорегистрираните безработни са освободени от частния сектор, като всеки месец процентът им плавно се увеличава.

Статистиката сочи, че през септември повече от половината от новорегистрираните безработни, общо 53% (16 320 души) са освободени от частния сектор. В същото време бизнесът е заявил като свободни 43,8% от местата в реалната икономика. През деветия месец на годината най-много са съкратените от сектора на търговията (4 952 души) и от преработващата промишленост (4 624 души).

През летните месеци (юни, юли и август) негативната тендинция се запазва - повече от половината новорегистрирани безработни – 52,3% са от частния сектор. А през първото тримесечие на годината статистиката отчита ръст на новорегистрираните безработни лица поради приключилата субсидирана и сезонна заетост.

Работодателите не са оптимисти за наемането на нови служители през следващите месеци. „Засега няма изгледи бизнесът да наема нови освободени, защото след направената оптимизация на работната сила вече свикнаха да произвеждат продукцията си с по-ограничен човешки ресурс“. Това коментира за Investor.bg Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК).

В последните месеци изгледите за излизане от кризата стават по-песимистични, обяснява експертът от БСК. „Експортът на България забави ръста си силно, вътрешното потребление вече излезе над нулата, но все още липсва икономическа сигурност, която да позволи на работодателите да наемат на работа вече освободени хора“.

Според анализите на Агенцията по заетостта най-критична е ситуацията с  освободените в сектора на търговията и в преработващата промишленост. Това са двете сфери, в които освободените са най-много. Прогнозата на Камен Колев е, че в сектора на търговията ще се запази намаленото търсене на работна ръка с оглед на свитото потребление. Но по думите му в металургията е започнал обратният процес - на наемане на освободени, въпреки че се забавя поради икономически неблагоприятните фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
След голямото разпищолване на целият свят до 2008 последва логично рецесия. Сега лека полека нещата се пооправят и като цяло разтежа на безработицата е логичен, защото фирмите така или иначе бяха наели повече хора от небходимото. Сега имаме подобряване на производителността на труда и разтеж на заплащането т.е. който си работи ще си получава паричките. Няма защо да рисувате черни картини и да говорите измислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ако те интресува партийната ми принадлежност - безпартиен съм . Ако те интересува дали някой ми плаща за това - не не ми плаща . Смятам че форумите са място за свободно изразяване на мнението , без да се напада лично участниците . Ако имате анти теза моля изложете я , а не пишете празни приказки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Поправка, сори"Да се чете така - data е ГЕРБ-ески активист, дращеш тук за милиционерите за надник от 50 лв на ден. "Пак сори, но обърках клавишите нещо.....Но това data е нещо ново - по всички останали сайтове, където ГЕРБ-ески драскачи се подвизават, те се познават по това, че се наричат с малки имена, а не с никове или анонимус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
data е ГЕРБ-ески активмист дращеш тук за милицонерите за наднико т 50 лв на ден,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Извинявам се за допуснатата грешка в бързината , но все пак е нормално да четете внимателно преди да коментирате г-н Гавраилов .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
Alexander_Gavrailov
преди 12 години
Това, че си неграмотен няма да го коментираме. От изказването ти разбирам, че Ц.Ц. е идеалният министър, а другите не са. Можеш ли да ми кажеш, кои негови действия точно те карат да го възприемаш като идеален?България може да предложи изключително стойностни хора - образовани, интелигентни, натрупали опит като експерти в техните области. Хора, които не знаят как се пише "изключим", обаче продължават да са мнозинството и да се припознават в партии на лидери, които са прочели една книга през живота си или други, които не са имали един ден работен стаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 12 години
Не симпатизирам на Б.Б. но в това правителство определено има доста добри министри . Просто според мен / лично мнение / като исключим Ц.Ц. останалите неса идеални , но със сигурност са едни от най-добрите постижения който сме имали през последните години . А и да не забравяме коментара на дойче веле по повод избора на Б.Б. - за жалост това е най доброто което може да предложи България в момента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
Реално няма за кой да се гласува. Стария елит е в обръщение от 20 години. Няма нови хора, а и да се появят са обикновено престъпници или хора живели в чужбина и хабер си нямат къде се набутват. Имаше едно мото: "Гласувай за да не се ядосваш после." Еми гласувах 10 години за какво ли не, и всеки път се ядосвам после. И да гласуваш и да не гласуваш пак се ядосваш, за чий тогава изобщо да ходя до урната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
global_dj
преди 12 години
Това е един политически труп, и нали си наясно с това? Също, нали знаеш, че този човек сам се изложи, и че следващия път едва ли ще влезе в Парламента..? Дано си наясно с тези неща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Иван Костов :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още