IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в частния сектор расте, бизнесът е песимистично настроен

Липсата на икономическа сигурност у работодателите ще продължава да поддържа високо нивото на безработица у нас

13:00 | 18.10.11 г. 14
Безработицата в частния сектор расте, бизнесът е песимистично настроен

Безработицата в частния сектор у нас се увеличава плавно от началото на годината досега. Това показва анализ на данните за безработицата и заетостта за деветмесечието на 2011 г., направен от Investor.bg въз основа на статистиката, водена от Агенцията по заетостта (АЗ).

Данните на агенцията показват, че през първите девет месеца на 2011 г. повече от половината от новорегистрираните безработни са освободени от частния сектор, като всеки месец процентът им плавно се увеличава.

Статистиката сочи, че през септември повече от половината от новорегистрираните безработни, общо 53% (16 320 души) са освободени от частния сектор. В същото време бизнесът е заявил като свободни 43,8% от местата в реалната икономика. През деветия месец на годината най-много са съкратените от сектора на търговията (4 952 души) и от преработващата промишленост (4 624 души).

През летните месеци (юни, юли и август) негативната тендинция се запазва - повече от половината новорегистрирани безработни – 52,3% са от частния сектор. А през първото тримесечие на годината статистиката отчита ръст на новорегистрираните безработни лица поради приключилата субсидирана и сезонна заетост.

Работодателите не са оптимисти за наемането на нови служители през следващите месеци. „Засега няма изгледи бизнесът да наема нови освободени, защото след направената оптимизация на работната сила вече свикнаха да произвеждат продукцията си с по-ограничен човешки ресурс“. Това коментира за Investor.bg Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК).

В последните месеци изгледите за излизане от кризата стават по-песимистични, обяснява експертът от БСК. „Експортът на България забави ръста си силно, вътрешното потребление вече излезе над нулата, но все още липсва икономическа сигурност, която да позволи на работодателите да наемат на работа вече освободени хора“.

Според анализите на Агенцията по заетостта най-критична е ситуацията с  освободените в сектора на търговията и в преработващата промишленост. Това са двете сфери, в които освободените са най-много. Прогнозата на Камен Колев е, че в сектора на търговията ще се запази намаленото търсене на работна ръка с оглед на свитото потребление. Но по думите му в металургията е започнал обратният процес - на наемане на освободени, въпреки че се забавя поради икономически неблагоприятните фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
А тимът от бат ти Сергейчо и бай Доган повече ли ги бива???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Я кажи един ерудиран и можещ, за когото да се гласува..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
OPASEN
преди 12 години
Нищо чудно - докато бате Бойко царува няма как да става по-добре положението, а напротив - мутрата си движи далаверите, а икономиката е по пързалката на долу...Аре, бе, хора - стига гласували за клоуни!Изберете един ерудиран и можещ ей така, за разнообразие :-)Поне малко да живнем, пък после пак може за малко да дойдат БСП или някоя партия еднодневка ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още