IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко десетки електромобила може да се движат у нас догодина

Това зависи от изграждането на обществени зарядни станции в големите градове

13:50 | 21.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една зарядна станция струва около 10 хил. евро в зависимост от модела. <em>Снимка: БТА</em></p>

Една зарядна станция струва около 10 хил. евро в зависимост от модела. Снимка: БТА

През следващата година по пътищата у нас може да се движат до няколко десетки електромобила. Това коментира за Investor.bg Никола Газдов, изпълнителен директор на инженеринговата фирма „Renergy”. Фирмата наскоро обяви, че е предложила на Столична община да направи дарение от шест зарядни станции за електромобили на обща стойност 100 хил. лв.

Газдов посочи, че броят на електромобилите у нас през следващите години ще е в пряка зависимост от развитието на инфраструктурата. Досега в София все още няма нито една обществена зарядна станция, а само 1-2 ведомствени.

Според Газдов ако в близките месеци в София и други големи градове бъдат изградени поне около 50 зарядни станции, това ще стимулира покупката на електромобили, главно от фирми и институции. В случай, че обществените зарядни станции са само няколко, не може да се очаква, че електромобилите ще бъдат повече от 5-10 броя.

  

Основната спънка за монтирането на зарядни станции у нас към момента не е техническа или финансова (една станция струва около 10 хил. евро в зависимост от модела), а законова, посочи Газдов. По Закона за устройство на територията (ЗУТ) не е регламентирано понятието „зарядна станция за електромобили“, което би трябвало да се направи, смятат от бранша. Иначе всяка зарядна станция се третира като строеж на малка сграда върху общинска или държавна земя, което доста затруднява процеса на изграждането им.  

Едни от първите фирми, които биха започнали да подменят автопарка си с автомобили на електричество (в случай че има достатъчно зарядни станции), са тези, които зареждат регулярно магазини с хранителни стоки, прогнозира Газдов. Причината е, че когато лекотоварните екологични камиони на ден изминават по работа разстояния от над 100 км, използването им е рентабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Това е чиста реклама от страна на Газдов за станциите които предлага, евентуално които ще изгражда и нищо повече! До 15 години може и да има десетки електромобили, но в близките 5 , ще се броят на пръсти. Цената Газдов, цената ще я намалиш ли на тия електромобили?! Една малка " въшка " от класа на Пежо 107 и Тойота Яго е 65 000 лв....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
GoldBear
преди 12 години
Супер доживяхме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още