IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата на ЕК за проучване на реформата в БДЖ не е прецедент

В рамките на един месец България трябва да даде на Еврокомисията допълнителна информация за преструктурирането на дружеството, съобщават от транспортното министерство

18:22 | 10.11.11 г.
Процедурата на ЕК за проучване на реформата в БДЖ не е прецедент

Ден след като Европейската комисия (ЕК) започна разследване на плана за преструктуриране на българските държавни железници (БДЖ), от министерството на транспорта съобщиха, че процедурата по разширено проучване на преструктурирането на БДЖ не е прецедент в практиката на Европейската комисия.

От министерството съобщават, че според ЕК помощта, насочена към групата БДЖ, изисква разширена преценка дали предоставянето на тази държавна помощ ще се отрази на конкуренцията не само на територията на България, но и на територията на ЕС. 

Комисията отбелязва, че приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" може да се приеме като форма на собствено участие на БДЖ във връзка с предстоящото предоставяне на заем от Световната банка по програмата за развитие на железопътния сектор.

От министерството съобщиха още, че групата БДЖ има участие в други рентабилни дружества и продажбата на товарните превози също може да се вземе предвид като собствен принос на дружеството, според информацията, получена от Европейската комисия. 

В решението си генерална дирекция "Конкуренция" на ЕК посочва, че България не е разгледала други компенсаторни мерки като затваряне или прехвърляне на линии. Според комисията планът за преструктуриране на БДЖ е твърде оптимистичен предвид икономическата ситуация в България, съобщават още от министерството.

България трябва да даде на ЕК допълнителна информация за реформите в БДЖ и за плана за преструктуриране на дружеството в рамките на 1 месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още