IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът спря вписването на промените в устава и Надзорния съвет на Общинска банка

Уважени бяха молбите на две фирми, свързани с Христо Ковачки, като причината са висящи съдебни спорове относно проведеното на 11 ноември общо събрание на банката

17:11 | 16.11.11 г. 1
Съдът спря вписването на промените в устава и Надзорния съвет на Общинска банка

Софийски градски съд (СГС) уважи молбите на Търговска асоциация ЕООД и Интеркомерс груп плюс ЕООД, контролирани от Христо Ковачки, и спря вписването в Търговския регистър на промените в устава на Общинска банка АД и Надзорния й съвет, които бяха взети на провелото се на 11 ноември общо събрание на банката, съобщи за Investor.bg Десислава Филипова, пресаташе на бизнесмена Христо Ковачки.

Молбите за спиране на вписването на промените в устава и Надзорния съвет на банката са взети от съдия Иво Дачев, като причината е висящи съдебни спорове относно законосъобразността на проведеното общо събрание. Двете определения на съда са идентични и не подлежат на обжалване.

На провелото се в края на миналата седмица общо събрание беше решено уставът на банката да се промени, така че решенията се взимат с мнозинство от 2/3, а не с 3/4. Реши се още от Надзорния съвет на банката да бъдат освободени Никифор Вангелов и Димитър Колев, а на тяхно място като представителите на общината да влязат Петя Димитрова и Стефан Ненов. 

Решенията бяха взети след намесата на БНБ, която лиши пет акционера на Общинска банка от право на глас в общото събрание на акционерите за период от шест месеца. Тези пет акционера притежават повече от 25% от капитала на банката. 

Във Върховния административен съд (ВАС) също така има заведено дело, което е образувано по жалба на ОЗК Застраховане, която оспорва заповедта на БНБ за лишаването й от правото на глас.

Тази седмица стана ясно, че от Столична община ще предприемат мерки за установяване на състоянието на банката. Периодът, който ще обхване проверката е от януари 2010 г. до октомври 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Нов ярък пример за корупцията в съдебната ни система.Ковачки явно е убедил "в кеш" съдията че трябва да вземе такова решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още