IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще търси нов оператор на уличното осветление догодина

Едно от изискванията в бъдещата обществена поръчка ще е за изграждане на интелигентна система за контрол и за поставянето на енергоспестяващо осветление

11:17 | 22.11.11 г.
Столична община ще търси нов оператор на уличното осветление догодина

В началото на следващата година Столична община ще обяви обществена поръчка за нов оператор на уличното осветление. До края на януари ще бъде внесена документацията за одобрение от общинските съветници, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на форума "Публично осветление", предаде БТА.

Едно от изискванията в бъдещата обществена поръчка ще е за изграждане на интелигентна система за контрол и за поставянето на енергоспестяващо осветление.

„След влизането в сила на европейските изисквания за уличното осветление общините няма да имат възможност да подменят осветлението си с тела, различни от енергоспестяващите“, посочи зам.-министърът на икономиката Делян Добрев.

До края на януари следващата година ще започне набирането на проектни предложения за енергийна ефективност за публичното осветление. По две схеми на ОП "Регионално развитие" се финансират мерки, свързани с поставянето на улично осветление, посочи Деница Николова от Министерството на регионалното развитие и благоусройството (МРРБ). По думите й след изпълнението на проектите по двете схеми ще бъдат инвестирани над 10 млн. лв. за подобряване на уличното осветление. 

Столичната община ще кандидатства с проект до 10 млн. лв. по фонд "Козлодуй" за реконструкция на съществуващото улично осветление, каза зам.-кметът Любомир Христов. Той допълни, че целта на общината е да усвои максимален ресурс от предвидената схема за финансиране от фонда за развитие на енергийната ефективност при публичното осветление.

Международен фонд "Козлодуй" е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове  1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

В София има над 85 хил. осветителни тела, като значителна част от тях са в парковете, съобщи зам.-кметът Любомир Христов. По думите му в новоразвитите жилищни и бизнес зони няма равномерно разпределение на уличното осветление. „София годишно инвестира 15 млн. лв. в улично осветление, като целта ни е да намаляваме количеството потребявана енергия“, допълни Христов.

Годишно столицата консумира над 38 млн. киловатчаса електроенергия за публичното осветление. В рамките на проекта, по който се осъществяват инициативите, е направена и анкета сред гражданите, които оценяват като добро нивото на осветеност на главните пътища и центъра и слабо в кварталите, най-недостатъчно е осветлението в парковете. Анкетираните смятат още, че София се осветява неравномерно и без визия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още