IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община не предвижда увеличение на таксата за битови отпадъци

Към края на октомври от такса "смет" в София са събрани 149 млн. лв., а очакванията са до края на годината сумата да нарасне до 183 млн. лв.

15:17 | 25.11.11 г.
Столична община не предвижда увеличение на таксата за битови отпадъци

Таксата за битови отпадъци за следващата година да остане 1,6 промила за граждани и 10 промила за предприятията, предлага кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи БТА. Предстои план-сметката да се обсъжда от комисиите на общинския съвет и да се приеме до края на годината на сесия на съвета.

Към края на октомври тази година от такса "смет" в София са събрани 149 млн. лв., като очакванията са до края на годината сумата да нарасне до 183 млн. лв., каза зам.-кметът Дончо Барбалов. 

Общият размер на средствата в общината за следващата година, които ще са за поддържане на чистотата, е 151,4 млн. лв., или с 200 хил. лв. повече от тази година. Поддържането на обществени площи през летните месеци ще става с около 22,3 млн. лв., което ще позволи увеличаването на чистенето, включително и на вътрешно-квартални улици, както и от графити и незаконни реклами. 

Събирането и транспортирането на битови отпадъци от общината ще е за общо 54,5 млн. лв.  За изграждането на центрове за разкомплектоване и рециклиране през следващата година са предвидени 16,4 млн. лв.

Общо 15,6 млн. лв. е заложената сума за зимното почистване от януари 2012 г. Тази година бяха заложени 18 млн. лв., припомни Фандъкова, но заради контрола и липсата на снеговалежи са спестени около 3 млн. лв. Тя уточни, че ако се наложи, за зимно почистване, могат да се пренасочат още средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още