IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката в БДЖ приключва най-рано в неделя

Остава само един спорен въпрос до подписването на стачно споразумение между ръководството на железниците и синдикатите

18:06 | 02.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стачката в БДЖ приключва най-рано в неделя

Стачката в БДЖ, започнала на 24 ноември, се очаква да бъде прекратена най-рано в неделя, на 4 декември. Това стана ясно днес след третия ден на преговорите между ръководството на компанията и на синдикатите.

Председателят на борда на директорите на холдинга Владимир Владимиров обяви, че е постигнат консенсус по единия от останалите два спорни въпроси, а именно за бонусната система в БДЖ. Постигнато е съгласие такава система да се разработи съвместно с администрацията и синдикатите, а вероятно и с участието на консултант, поради различните дейности в БДЖ.

Новата бонусна система ще влезе в сила от 1 юни 2012 г. и представлява надграждане над основните заплати на заетите. Това означава, че от юни догодина брутните възнаграждения на някои заети могат да намалеят, но на други да се увеличават за добре свършена работа. 

Единственият спорен въпрос, който ще се дискутира в събота, се отнася до текста в колективния трудов договор, според който ръководството на железниците трябва да иска писменото съгласие на синдикатите при уволнения на синдикални членове, дори те да са дисциплинарни.

И двете страни изразиха умерен оптимизъм, че стачното споразумение може да бъде подписано утре вечер и в неделя стачката да бъде прекратена.

Предвижда се в краен случай стачката да бъде прекратена от понеделник и тогава да бъде подписан новият колективен трудов договор.

Изпълнителният директор Йордан Недев каза, че към момента, по предварителни данни, загубите от стачката, са между 1 млн. лв. и 1,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още