IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката в БДЖ продължава, ръководство и синдикати засега не се споразумяха

След тричасовите спорове двете страни не постигнаха съгласие по основното искане на стачкуващите за подписване на стачно споразумение, утре ще има нови преговори

17:56 | 30.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стачката в БДЖ продължава, ръководство и синдикати засега не се споразумяха

Ръководството на БДЖ и представителите на стачните комитети към железниците не успяха да се споразумеят днес по време на напрегнатите преговори, продължили три часа. И двете страни декларираха готовност за подписване на стачно споразумение, но до такова така и не се стигна.

Синдикалните лидери изтъкнаха, че не са изпълнени клаузи от стачното споразумение от март тази година. Според ръководството на компанията неизпълнена клауза е неизплащането на заетите в БДЖ на ваучери за храна и работно облекло на обща стойност 2,3 млн. лв., или на човек по 200 лв.

Председателят на борда на директорите на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров каза, че ръководството има намерение да изпълни това задължение, макар и със закъснение. Той обаче подчерта, че общите забавени плащания на БДЖ към банки и доставчици са в размер на 280 милиона лева, като при плащанията към някои от банките забавянето е две години, а към доставчици пет години. 

Изчисленията на БДЖ сочат, че среднодневните загуби при пътническите превози са 100 хиляди лева, а при товарните има увеличение на разходите средно с 20 хиляди лева на ден.

Другият препъникамък беше въпросът за подписването на колективния трудов договор. От синдикатите настояват той да се подпише в същия вид, какъвто е този от 2009 г. и да важи за срок от две години.

Изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев коментира, че ръководството ще се опита да изпълни голяма част от социалните искания в този договор, но за други няма обективна възможност, поради липса на средства. Беше посочено, че ако се изпълнят всички социални искания на синдикатите, при персонал от 12 хиляди души в компанията, ще трябва да се платят 40 милиона лева над планираните.

Недев подчерта, че според група клаузи от предишния колективен договор, синдикатите имат право пряко да се месят в управлението на дружеството, като само с тяхно писмено разрешение могат да се уволняват синдикални членове, дори те да са извършили дисциплинарни нарушения. Освен това синдикатите искат да имат представител в съвета на директорите в БДЖ.

Ръководството обаче не е съгласно с тези клаузи. Мотивът е, че в крайна сметка отговорност за управление на дружеството носи ръководството и това е пряка намеса в управленските функции.

Оживени спорове днес предизвика и въпросът за започналите съкращения в БДЖ. Синдикалните представители подчертаха, че този въпрос трябва да бъде съгласуван с тях и това е записано в споменатото стачно споразумение. Но ръководният екип на БДЖ отговори, че съгласие на синдикатите се иска само при съкращения на персонал, докато в случая вече 800 човека са се съгласили да напуснат доброволно работа, като им бъдат изплатени шест работни заплати.

В крайна сметка след съвещание синдикатите предложиха преговорите да продължат утре сутринта в 10 часа, като ще се разглеждат две основни точки – забавеното изплащане на ваучерите на заетите и подписването на нов колективен трудов договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още