IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават протестите срещу пенсионната реформа, този път в Пловдив

От БСП готвят жалба до Конституционния съд, ако ветото на президента бъде преодоляно

10:30 | 14.12.11 г.
<p>
	Момент от стачката срещу пенсионната реформа от 30 ноември. <em>Снимка: БТА</em></p>

Момент от стачката срещу пенсионната реформа от 30 ноември. Снимка: БТА

Днес КНСБ и КТ „Подкрепа“ продължават с протестните действия срещу промените в пенсионна реформа. Този път мястото на националния протестен митинг е Пловдив, съобщиха от централата на синдикатите.

Поводът за провеждането на митинга в града под тепетата е, че Министерският съвет ще проведе редовното си заседание там.

Протестната акция ще е пред Областната управа в Пловдив и е продължение на националния протест от 30 ноември. 

Основният мотив на протестиращите отново е приетата от парламента реформа, с която се повишава възрастта за пенсиониране, както и отнемането на доплащането за клас прослужено време.

В протестната акция ще участват работещи във всички браншове, засегнати от решенията на Народното събрание и правителството, посочват от КНСБ и КТ "Подкрепа”.

Най-засегнати от законодателните промени са работниците от първа и втора категория труд. В протеста ще се включат миньори, енергетици, химици, здравни работници, държавни служители, работници от автомобилния и железопътен транспорт.

Протестиращите настояват депутатите да се съобразят с ветото, наложено от президента върху Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Вчера от БСП обявиха, че подготвят искане до Конституционния съд за обявяване на приетите промени в пенсионната система за противоконституционни.

Ако ветото на президента бъде преодоляно, левицата ще подаде жалба до Конституционния съд, като преди това ще събере необходимите подписи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още