IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва битка между бизнеса и държавата за пушенето на закрити обществени места

Бизнесът иска отлагане на пълната забрана до 2015 г., днес обаче министрите одобриха предложението промяната да влезе в сила още от юни догодина

16:17 | 14.12.11 г.
Започва битка между бизнеса и държавата за пушенето на закрити обществени места

 

Желанието на бизнеса е държавата да даде отсрочка от още няколко години до въвеждането на пълна забрана за пушене на закрито. Работодателите изтъкват, че икономическата криза в момента е допълнителен фактор, който спъва приходите на сектора и затова разчитат на разбиране от страна на управляващите и вносителите на законопроекта.

„Ще лобираме пред вносителите на законопроекта за това промените в Закона за здравето, които предвиждат тотална забрана за пушене в закрити обществени места, да бъдат направени така, както предвижда регламентът на Брюксел, а именно забраната да влезе в сила не по-рано от 2015 г.", категоричен е председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Рагин призна, че от началото на следващата година браншът ще работи активно в посока на това да се постигне отсрочка на наредбата. „Ще търсим връзки в парламента, ще обсъдим въпроса и с вносителя. Смятаме, че може да се договори отлагане на предложените промени с година или две“, смята шефът на асоциацията. 

Според него най-вероятно браншът ще успее да се пребори и да убеди премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков, че отлагане е възможно не само заради направените инвестиции, но и заради незапомнената икономическа криза.

„Браншът не е против въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, а само за отлагането й“, обобщи Благой Рагин.

Днес Министерски съвет одобри предложението да не се позволява пушене на закрити публични места още от юни 2012 г.

Според текстовете, приети от МС, по изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата. Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детските ясли и градини, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития. 

През пролетта на настоящата година държавата вече даде една отсрочка на бизнеса, като въведе само частична забрана за пушене на закрито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още