IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бизнес очаква печалби от пълната забрана за пушене на закрито

Собственици на заведения обаче са разединени по въпроса за печалбите и загубите от евентуалната забрана и искат отсрочка до 2015 г.

14:27 | 21.12.11 г. 4
Туристическият бизнес очаква печалби от пълната забрана за пушене на закрито

 

Миналата седмица от ресторантьорската и хотелиерската асоциация казаха за Investor.bg, че ще настояват за отсрочка от 2-3 години за прилагане на пълната забрана до 2015 г., като се аргументираха с големите инвестиции, които са направили, за да отговорят на сегашните изисквания. По данни на асоциацията инвестициите на бизнеса в преграждането на заведенията и вентилацията са около 50 милиона евро.

Гражданско сдружение настоява за още по-строги забрани

От Гражданска инициатива „България без дим“ категорично не са съгласни с твърденията на бизнеса за направените вложения. Според Павел Антонов от сдружението подобно отлагане на забраната няма да реши проблема, а само ще доведе до загуби за заведенията. 

Върховният административен съд в отговор на жалба срещу въвеждане на забрана за пушене на обществени места в Кюстендил от май 2011 г.: Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните, която Световната здравна организация нарича епидемия, глобален проблем и чиито вредни последици върху общественото здраве са безспорни и изискват широко международно сътрудничество и участие на всички страни.

Гражданското сдружение настоява Министерството на здравеопазването да предложи конкретен и изпълним план с необходимите стъпки за въвеждане на пълната забрана. Сдружението ще подкрепи законодателната промяна и за ефективен работещ държавен контрол по спазването на новите правила.

От „България без дим“ настояват в новия закон за здравето да залегнат някои допълнителни формулировки, които ще спрат ново либерализиране на пушенето на обществени места. Сред тях са забраната за пушене в обществения транспорт, на летищата и на местата за спорт.

Миналата седмица новите правила за пушене бяха приети от Министерския съвет. В началото на следващата година предстоят горещи спорове между всички заинтересовани страни, които на този етап изтъкват различни аргументи „за“ и „против“ пълната забрана за пушене.

Очаква се в средата на 2012 година забраната да влезе в сила, но е възможно наредбите да претърпят промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Wessela
преди 11 години
Абсолютно вярно. Работила съм във в.с.Дюни и съм ги виждала, как си купуват Малборо със стековете. Един белгиец ми каза, че в Белгия не пуши, защото цигарите са скъпи, но нали тук е евтиния - отпуши си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
никой не идва само заради чистия въздух....и аз искам на лазурния бряг в дубай ама нема и аз искам в смога на ню йорк ама са сложили визи и не пускат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
nivanov
преди 12 години
А може би българският туризъм не е само Слънчев бряг. Едва ли и тези, които идват на чист въздух в планината, се радват на задимен ресторант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
и алкохола да спрат че и той вреден...защо изобщо не затворите заведенията?не е ли по лесно да затворите цигарените фабрики?това е като дрогата закрилят производителите и пласьорите а ина4е е забранена с колите е същото навсякъде ограни4ения от 50-60-70-80-130км а на километража има поне 240км????????????защо не ги ограни4ите до 120км?да затворите цигарените фабрики, плантацийте с дрога?защото не ви е икономи4ески изгодно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
Заглавието е за бисери и вицове :))) Тия същите "непушачи от запад", идват тук заради цигарите и алкохола. Спрете им ги и ще видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още