IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите и работодателите с общи предложения по пенсионната реформа

Предлага се всички пенсии да бъдат осъвременявани, социалните плащания да не са към НОИ и да се преразгледат правата за ранно пенсиониране в МВР и МО

19:52 | 21.12.11 г. 3
<p>
	Момент от скорошния протеста на КНСБ в Пловдив срещу пенсионната реформа. <em>Снимка: БТА</em></p>

Момент от скорошния протеста на КНСБ в Пловдив срещу пенсионната реформа. Снимка: БТА

Синдикати и работодатели се договориха днес на двустранна среща да представят на правителството общи предложения за усъвършенстване на пенсионната система, съобщи БТА, като се позова на президента на КНСБ Пламен Димитров.

Постигнахме съгласие, че трябва последователно и едновременно да се осъвременяват всички пенсии, а не само на най-ниските, съобщи на пресконференция след края на срещата Димитров. Механизмът, по който това ще стане предстои да бъде уточнен на експертно ниво, добави той.

Димитров посочи,че е получено съгласието на работодателските организации на предложението на синдикатите за спешен преглед на допълнителното пенсионно осигуряване с цел подобряване на условията на конкуренция между различните дружества.

Единодушие е постигнато и по предложението на работодателите държавните служители сами да си плащат осигуровките. Съгласие има и по това всяка година стаж да е с по- голяма тежест при формулата за пенсиониране.

Заедно с криминализирането на укриването на осигурителните вноски синдикати и работодатели са се договорили закъсненията при плащането на вноски да се облагат със законната лихва.

Всички доходи от труд да бъдат съпътствани със съответната по размер осигурителна вноска, предлагат още двете страни в тристранния диалог. В момента има случаи, в които законът допуска да се полага труд, да се получава възнаграждение или някакъв доход без да се дължи осигурителна вноска.

И двете мерки са с оглед допълнителни приходи в системата на НОИ, уточни президентът на КНСБ.

Синдикатите са оттеглили временно своите предложения за изплащането на всички заплати единствено по банков път, както и предложението за ограничаване на кешовите разплащания. Причината е, че БСК работи по цялостен пакет свързан с банковата система, в който тези предложения ще бъдат интегрирани. Целта е по-голяма прозрачност на разплащанията и ограничаване на сивите обороти.

Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Нека обаче помнят прогнозата " Работната сила в България може да намалее до под 3 млн. души към 2020 г." , както и че рано или късно ограниченията за придвижването на работната сила на запад към истинската икономика ще отпаднат.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Принципната позиция на работодателите е следната: "Ние сме си заплюли определена норма на печалба след облагане и НЕ ЖЕЛАЕМ и да чуваме за намаляването и, пък било то и в криза! Кризата да я плащат работещите! Не ни интересува и вълнува какво ще правят робите след като загубят работоспособност. Да се разберат помежду си младите и старите роби кои кого и с колко пари ще издържа и да не ни бъркат плановете!:) За нас е важно да са образовани и квалифицирани за да ни носят ПАРИ! Как ще го правят /и от къде пари/ , си е техен проблем!"" ...Всички други техни твърдения и аргументи са празни приказки.:))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Точно така, трябва да се говори по темата постоянно, за момента закърпаха положението, но на всички е ясно че повечето проблеми в разпределението на парите от НОЙ си остават и че разпределението там е абсолютно несправедливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още