IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков обещава до 2% понижение за ДДС, датата засега остава изненада

Оптимистичните прогнози на финансовия министър за следващата година са за 2,5% ръст на икономиката, а песимистичните – 1% ръст

10:54 | 29.12.11 г. 20
<p>
	Министърът на финансите Симеон Дянков</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Министърът на финансите Симеон Дянков

Снимка: БТА

Директно попитан, дали има вероятност Найденов да последва неговата съдба, Дянков заяви, че не е казал подобно нещо, просто е отговорил на въпроса „с кои министри най-често влиза в дрязги“.

Финансовият министър за пореден път похвали работата на директора на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов, чиято оставка също беше на косъм през лятото, когато данъчните отчетоха спад в събираемостта.

В края на годината съм изключително доволен от работата на НАП и агенция „Митници“, които успяха да съберат с над 1,5 млрд. лева приходи над планираното, поясни още финансист номер едно.

Попитан от кога се планира да бъде създадена и данъчната полиция, Дянков обясни, че се работи над законовите промени, като целта е тази полиция да започне постоянни проверки за ДДС-измамите и веригите от фирми, свързани с тези нарушения.

По повод митническата полиция, чиято дейност започва от първи януари 2012 г., Дянков обясни, че вече са обучени и сертифицирани 30-те митнически дознатели, в чиито правомощия ще влиза и 24-часово задържане на заподозрени в контрабандни канали.

По повод критиките за огромните суми, които държавата не е изплатила на бизнеса по приключили обществени поръчки, Дянков обясни, че държавата дължи само 50 млн. лв., половината от които са за изграждане на т.нар. "водно огледало" край Кърджали.

Тези средства ще се платят с бюджета за 2012 г., а останалите задължения не сме разплатили до момента по молба на самия бизнес, който е поискал сумите да се преведат догодина, обясни още финансовият министър.

Дянков припомни, че големият проблем за бизнеса е не дължимите от държавата средства, а по-скоро междуфирмената задлъжнялост, която остава висока поради нереформираната съдебна система. Дянков припомни, че подобни дела се точат с години, затова проблемът остава нерешим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
Шимон Дянков - МНОГ ОПАСЕН ЗА ДЪРЖАВАТА КОМИК УВОЛНЕТЕ НЕЗАБАВНО НЕОЛИБЕРАЛНАТА *** НА СВЕТОВНАТА БАНДА ако не го уволните той ще затрие вас вашето семейство и вашата държава тоест вече почти успява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
Виж Дянков ако ще го правиш намали го с 2 % до 18% Намаление на два пъти по 1% ще ти създаде големи проблеми Но го намали тогава когато си готов да събираш поне 90% от този данък Преди това трябва да се справиш с измамниците и крадците на Д Д С Не е толкова трудно Нужно е само желание и да си вържеш компютрите - наи вече в строителството туризма складовете на едро и фиктивния износ Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Доста аргументирано изказване, издаващо сериозни познания и опит в областта на икономиката и финансите. Поклон пред децата на Тройната коалиция. Амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Djo
преди 12 години
Браво че го има Дянков.Колкото до хейтърите - вземете се в ръце ,задействаите се и си размърдайте з.....е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
julliano
преди 12 години
Самодоволно неолиберално ***!!! Гнусна *** ***! Ще гориш на най-добния етаж на Ада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още