IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян изключи идеята за държавна намеса в лихвите по заемите

Самата държавна Банка за развитие не е започнала да намалява лихвите, тъй като пазарът не го позволява, посочи шефът на АТБ

16:52 | 05.01.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Левон Хампарцумян изключи идеята за държавна намеса в лихвите по заемите

След като вчера финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков обяви, че още този месец ще постави въпроса за лихвите по банковите заеми на среща между БНБ и търговските банки, днес идеята бе категорично отхвърлена от председателя на Асоциацията на търговските банки в България (АТБ) Левон Хампарцумян. 

В интервю за предаването "Преди всички" на БНР Хампарцумян заяви, че държавата не може да се намесва в работата на банките и да налага административно по-малък размер на лихвите. 

„Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в главата разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но разбира се, като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил”, коментира Хампарцумян.

„Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли от там да започнат с намаляването на лихвите. Но, както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява”, заяви още Хампарцумян в интервюто си за БНР. 

Хампарцумян направи и прогноза и за бъдещето на еврото и еврозоната. „Не вярвам в катастрофалните сценарии за разпад на еврозоната и еврото. По-скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина”, заяви банкерът. Проблемът според него е, че е трудно да се предвиди по какъв начин това ще бъде направено и това поставя бизнеса в една силно непредсказуема среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
unicornblade
преди 12 години
Ето един вариант при който лихвите ще паднат по абсолютно пазарен начин:http://unicornblade.blog.bg/biznes/2011/11/28/parichna-reforma-za-ustoichiv-rastej.858341
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още