IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите международни фондове може да се насочат към инвестиции в зърно и злато

От Софийска стокова борса предлагат големите сделки със зърно задължително да се осъществяват през борсата

16:18 | 10.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Големите международни фондове може да се насочат към инвестиции в зърно и злато

Възможно е големите международни фондове през 2012 г. да се насочат предимно към инвестиции в зърно и злато и съответно в една или друга степен да повлияят на цените на тези стоки на големите стокови борси в Европа, а и в света. Това коментира изпълнителният директор на Софийска стокова борса (ССБ) Васил Симов в отговор на въпрос на Investor.bg.

По думите му тази тенденция, започнала през 2011 г., ще е „много актуална“ през 2012 г. Симов посочи, че в момента в световен мащаб има голям свободен паричен ресурс, който е „модерно“ да се влага в някои основни храни и в злато, както преди предпочитанията бяха към инвестиции в имоти. 

Васил Симов уточни, че тъй като сделки от този вид по принцип са фючърсни, те няма как да се осъществяват на ССБ, която е спот пазар. 

През изминалата 2011 г. инвестиционните фондове, които влагаха средства в олио и пшеница понесоха загуби, защото цените на тези стоки като цяло паднаха на международните борси, допълни шефът на ССБ. 

Що се отнася до Софийска стокова борса, за 2011 г. тя реализира втория си по-големина оборот (след 2008 г.) от създаването си досега – 527 млн. лева, отчетоха от ръководството на борсата. Както и на повечето стокови борси в света, най-търгувани са нехранителните стоки и в частност горивата, следвани от металите и хранителните стоки. През миналата година средната стойност на борсова сделка е била близо 440 хил. лева, а броят на борсовите участници е нараснал.

Относно търговията със зърно у нас, от ССБ коментираха, че по всяка вероятност част от нея е „в сивия сектор“. И заради либералното законодателство в тази област не е ясно плаща ли се ДДС върху пшеницата, която се изнася за чужбина през пристанищата. Затова от ССБ посочиха, че един от вариантите тази практика „да се пресече“, е законодателно да се регламентира големите продажби на зърно, например над 1000 т, задължително да се осъществяват през борсата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
този мазняр наясно ли е че върху износ ДДС не се дължи??и кви са тия мераци за "задължително да се осъществяват през борсата.".... , Комунист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mobiman
преди 12 години
Спекулата с храни на такова високо ниво трябва да се прекрати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още