IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът за бонусите на миньорите от „Мини Марица-изток“ отново остава без решение*

Ще бъдат изплатени допълнителни компенсации в размер на 10% върху брутното трудово възнаграждение на миньорите за четвъртото тримесечие на 2011 г.

13:23 | 19.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Спорът за бонусите на миньорите от „Мини Марица-изток“ отново остава без решение*

На този етап няма напредък в преговорите между синдикати и ръководство за изплащане на допълнителни бонуси на миньорите от „Мини Марица-изток“ заради значителното преизпълнение на плана за добив на въглища. Това заяви за Investor.bg председателят на синдикалната организация на КНСБ в мините Валентин Пенев.

Ръководството на дружеството и синдикатите са решили да бъде изплатено допълнително възнаграждение в размер на 10,35% върху брутното трудово възнаграждение на работниците за четвъртото тримесечие на 2011 г. То ще бъде начислено към индивидуалните работни заплати на всички работници и служители в дружеството за месец декември 2011 г.

В съобщението се посочва, че 50% от размера на това допълнително трудово възнаграждение ще бъде съобразено с индивидуалните оценки на всеки един работник и служител за съответния период.

Валентин Пенев допълни, че средствата са от резервния фонд "Работна заплата“ и те са останали като спестени от отпуски и санкции на заетите. Той поясни, че по принцип такива компенсации се разпределят между работещите в дружеството всяко тримесечие. В случая става въпрос за спестените средства през последното тримесечие на 2011 г.

Междувременно от централата на КНСБ съобщиха, че продължават ефективните стачни действия в „Мини Марица-изток”. Днес ефективно стачкуващите са общо 2 230 или 92% от работещите.

От стачния комитет отново ще отправят покана до изпълнителния директор на дружеството за продължаване на преговорите по споразумението от юли 2011 г.

В събота (21 януари) стачкуващите миньори ще проведат протестен митинг пред сградата на дружеството с участието на президентите на на двата синдиката Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че съдебният иск за законността на стачката в "Мини Марица-изток" ще бъде оттеглен. Той е разпоредил на ръководството на мините да подновят преговорите със синдикатите.

В петия ден на миньорската стачка загубите на дружеството вече надхвърлят 5,5 милиона лева.

* Актуализирано към 15.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че съдебният иск за законността на стачката в "Мини Марица-изток" ще бъде оттеглен.Трайчо пак предпочита да си трае, а после се чуди защо всеки му се качва на главата!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още