IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите: Ръководството на мините прекъсна преговорите едностранно

Досега не е разговаряно по същество по основното искане за годишните бонуси на миньорите, твърдят синдикатите

16:56 | 20.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите: Ръководството на мините прекъсна преговорите едностранно

Преговорите, които днес имаше между синдикатите и ръководството на „Мини Марица-изток“ не дадоха резултат. Работодателят ги прекъсна едностранно. Това заяви за Investor.bg  председателят на синдикалната организация на КНСБ в мините Валентин Пенев.

По думите му преговорите са започнали както беше обявено вчера, в 10 часа. Прекъсвани са 2-3 пъти, докато следобед изпълнителният директор Евгени Стойков е изпратил да преговоря свой заместник. Това е възприето от синдикатите като отказ от преговори, поне за днес.

Очаква се утре отново да се преговоря по исканите от миньорите бонуси, но час засега не е уточнен. Синдикалният лидер подчерта, че досега не е разговаряно по същество по основното им искане, въпреки тяхното желание. А премиите, които от ръководството обявиха, че изплащат, са „изравняване“ на заплатите, което се прави всяко тримисечие, и не представляват бонуси, допълни той.

В събота (21 януари) стачкуващите миньори ще проведат протестен митинг пред сградата на дружеството, потвърди Валентин Пенев.

Същевременно, от ръководството на „Мини Марица-изток“ пък съобщиха, че доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, тази сутрин е блокирана от стачниците, които са направили невъзможно преминаването на композицията по железопътната  инфраструктура.

"Създалата се ситуация поставя най-голямата топлоелектрическа централа в страната „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, като се и възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности", се казва още в съобщението.

„Като се има предвид, че „ТЕЦ Марица изток 2” гори на ден по около 50 хил. тона въглища, то въпросните 20 вагона биха стигнали на централата за работа само за около 3 часа, така че нищо не възпрепятстваме“, коментира Валентин Пенев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още