IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса е платила най-много за лечение на българи в Германия през 2011 г.

Две специализирани комисии в НЗОК разглеждат молби на граждани, които искат да се лекуват планово в чужбина

13:31 | 23.01.12 г.
Здравната каса е платила най-много за лечение на българи в Германия през 2011 г.

Най-високите суми, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изплатила през 2011 г. на чужди здравни фондове за български пациенти, ползвали спешна или неотложна помощ в чужбина, са за оказана болнична помощ в Германия.

В съобщение на здравната каса са описани няколко примера за изплатени суми за лечение в Германия.

Например за шестмесечното болнично лечение по спешност на 46-годишна жена НЗОК е заплатила 244 хиляди евро. В друг случай за болнично лечение на 62-годишна жена, която е била хоспиталиризирана два пъти в Германия, НЗОК е заплатила 154 хиляди евро. За тримесечното болнично лечение на новородено са били преведени на здравен фонд в Германия 63 хил. евро, а за двуседмичното болнично лечение по спешност на 37-годишен мъж – 51 хил. евро.

От здравната институция информират, че действат две специализирани комисии, които разглеждат молби на граждани, които искат да се лекуват планово в чужбина или вече са ползвали там спешна медицинска помощ.

Едната комисия разглежда молби на граждани за разрешаване на планово лечение в чужбина, за което НЗОК заплаща. През 2011 г. тази комисия е издала 76 разрешения за планово лечение от общо постъпили 124 молби.

Другата постоянно действаща комисия в НЗОК разглежда документи на здравноосигурени в България граждани, които са заплатили лично за ползвана от тях спешна медицинска помощ в ЕС, и на граждани, които се осигуряват здравно в други държави от ЕС, но са заплатили лично за спешна медицинска помощ при временния им престой в България. 

През 2011 г. в тази комисия са постъпили 370 заявления от български граждани, ползвали и заплатили за необходимата им медицинска помощ в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още