IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има готовност износът на ток да се възстанови от 28 януари

Топлоцентралите почти са приключили с попълването на задължителните си резерви от въглища след миньорската стачка, заяви зам.-министърът на енергетиката Делян Добрев

11:40 | 26.01.12 г.
Има готовност износът на ток да се възстанови от 28 януари

Почти всички топлоцентрали от маришкия басейн са пред попълване на задължителните си резерви от въглища, така че имаме готовност износът на ток да бъде възстановен в един часа на 28 януари.

Това обяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти.

По закон топлоцентралите трябва да са попълнили 75% от задължителните си резерви, което до момента е извършено от всички с изключение на ТЕЦ „Марица изток“ 2. 

Тъй като са необходими допълнителни административни процедури, които ще отнемат още денонощие и половина, от министерството предвиждат износът да започне от ранните часове на 28 януари. Добрев поясни, че това ще бъде възможно, ако "Мини Марица-изток" продължат да подават с досегашните добри темпове въглища за централите.

По неофициални данни загубите на държавните компании и пропуснатите ползи от неосъществения износ за времето на миньорската стачка в „Мини Марица-изток“ се изчисляват на около 10 милион лева, поясни още заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още