IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По качество на живот България изостава дори от държави извън ЕС

България и Румъния са твърде бавни в догонването на останалите членки на Европейския съюз

15:00 | 30.01.12 г. 2
По качество на живот България изостава дори от държави извън ЕС

На петата година от членството си в Европейския съюз България и Румъния трудно се доближават в развитието си до останалите държави от Европейския съюз, като по състоянието на икономиката, качеството на живот, нивото на демокрация и държавното управление остават съизмерими с останалите държави от Балканския полуостров.

Това показва новосъздаденият индекс на наваксването (catch-up index), изработен от експерти на Институт „Отворено общество“, който сравнява България с останалите 26 държави от Европейския съюз плюс оставащите да се присъединят Хърватия, Исландия, Сърбия, Черна гора, Албания, Турция, Македония, Босна и Херцеговина.

При сравняването на 35-те европейски държави са използвани 47 критерия за оценка, като държавите са разпределени в шест клъстера по сходно ниво на развитие. България е поставена в петата група заедно с Хърватска, Латвия, Румъния и Черна гора, като след тях са очакващите за членство в ЕС Сърбия, Македония, Турция, Албания, Босна и Херцеговина.

По основните четири критерия за състояние на икономиката, качеството на живота, демокрацията и държавното управление страната ни е на 28 място, следвана от Румъния, съобщи експертът от „Отворено общество“ Ася Кавръкова при представянето на анализ за членството на България в ЕС и конкурентоспособността на българската икономика.

Въпреки че по степен на икономическо развитие индексът на страната е значително висок - 38, то качеството ни на живот е 30, което е по-ниско дори от стандарта на държави като Сърбия и Черна гора, където този индекс е съответно 32 и 31. Люксембург държи първенството по състояние на икономиката с показател от 75 точки.

По ниво на демокрация индексът на България е 34 при 32 за Румъния. По отношение на  държавното управление България отново е с две точки над Румъния с индекс от 35 точки. По тези два показателя двете държави бележат сравнително развитие спрямо другите държави на Балканите.

Сравнявайки нивото на настигане на всички новоприсъединили се държави към старите членки от ЕС, експертите установяват, че Чехия, Естония и Словения са най-близо до първите 24 държави от съюза.

Индексът дава възможност за интерактивно сравнение между отделните държави, като се ползват различните критерии за оценка на стандарта на живот в 35-те европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 12 години
А кой е виновен за това. Не е ли първи виновник самото Отворено общество, с неговата неолиберална политика.- Какво лицемерие! Крадецът вика дръжте крадеца! Отворено общество е покрило цяла България, купило всички обществени науки и нищо друго не проповядва в България освен неолиберализъм. Дора Апостолова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Ми в бг не се прави нищо по въпроса с качеството на живот. Тоест прави се, но гледат да го влошават;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още