IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия обмисля да вдигне трудовите ограничения за българи и румънци

Предстои норвежките депутати да разгледат предложението на правителството в Осло

13:16 | 08.02.12 г. 1
<p>
	Изглед от Осло. Снимка: DoctorWho. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Изглед от Осло. Снимка: DoctorWho. Лиценз: Creative Commons

Правителството на Норвегия в края на януари е внесло за обсъждане в парламента на страната законопроект, в който се предлага да бъдат вдигнати ограниченията за достъпа на българи и румънци до пазара на труда в скандинавската държава.

Това потвърдиха за Investor.bg от министерството на труда в Норвегия, като уточниха, че норвежките депутати предстои да обсъдят предложението.

Ако законопроектът бъде приет, българските и румънските работници ще имат равен достъп до пазара на труда в Норвегия с гражданите на останалите държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

Ограничения за достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Малта, Холандия, Великобритания и Франция. Те имат право да удължат рестрикциите до края на 2013 г.

За работа в Люксембург българи и румънци се ползват от облекчен режим на достъп до пазара на труда само за определени икономически сектори.

Наскоро Германия улесни имиграцията на квалифицирани работници заради недостига на работна ръка, но за българските и румънските граждани с ниска квалификация ограниченията остават.

От старите страни-членки на ЕС единствено Италия вдигна забраната за достъп на българи и румънци до трудовия си пазар от началото на настоящата година.

Българи и румънци отскоро могат да работят свободно и в кандидатката за членство в ЕС Исландия. Швейцария обаче удължи рестрикциите за български и румънски работници в строителството, чистотата, охранителните дейности и озеленяването до 31 май 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 12 години
Една много простичка тенденция:Никъде не искат нискокфалифицираните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още