IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ очаква спад на приходите от над 30% през февруари

Намалението се дължи основно на по-малкото превозени товари заради студа, заяви за Investor.bg изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев

08:37 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
БДЖ очаква спад на приходите от над 30% през февруари

Приходите на БДЖ от превоз на пътници и товари по предварителни данни през февруари ще имат спад от над 30% спрямо плануваното, каза за Investor.bg изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Йордан Недев.

Причината е в мразовитото време, довело до закъснения и спиране на влакове, както и до прекъсване на железопътна инфраструктура.

Към момента движението на влаковете вече е нормализирано с изключение на жп направлението от Симеоновград до Свиленград, което е затворено, посочи Недев. Пътниците по него се превозват с автобуси.

Фактически към момента жп-връзката ни с Турция е прекъсната. Отсечката Харманли-Любимец от посоченото направление, минаваща край наводненото село Бисер, е сериозно повредена. От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) съобщиха преди дни, че ремонтът ще продължи поне месец. 

Шефът на БДЖ поясни, че намалението на приходите на компанията през февруари се дължи основно на по-малкото превозени товари, включително и заради повредите на жп-линията в съседните ни страни. Има и намаление на броя на пътниците поради тежките метеоролични условия, но е сравнително малко.

„По-принцип повече товари и съответно приходи от тях очакваме през втората половина на годината“, добави Йордан Недев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още