IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира десетгодишни ДЦК за 55 млн. лева при презаписване от 2,9 пъти

Постигнатата доходност от 4,95% е най-ниската от март 2008 г. насам, като намалява и спредът спрямо германските облигации

10:29 | 13.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
МФ пласира десетгодишни ДЦК за 55 млн. лева при презаписване от 2,9 пъти

Министерството на финансите е преотворило за втори път от началото на годината приоритетната емисия с оригинален матуритет 10,5 години. През 2012 година облигацията се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтсктите критерии.

Среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 55 млн. лева е 4,95%. Това е рекордно понижение на доходността от месец март 2008 година насам в този матуритетен сегмент, констатират от МФ.

За сравнение регистрираната доходност за цялото заявено количество е 5,03%, което е значително под стойността на средната одобрена доходност от 5,35% на аукциона през месец януари 2012 година и стойността на дългосрочния лихвен процент на България за месец февруари 2012 година – 5,31%.

Положителен индикатор е и намаляването на спреда спрямо германските федерални облигации с подобен матуритет от 350 базисни точки през януари 2012 година на 316 базисни точки, посочват от финансовото ведомство.

При предложени за продажба книжа с номинал от 55 млн. лв. участниците са заявили поръчки в обем от 159,6 млн. лв. Коефициентът на покритие 2,9, като това е най-високият коефициент при десетгодишните облигации от месец април 2011 г. насам.

В аукциона са участвали широк кръг от инвеститори. Анализът на участниците показва водеща позиция на пенсионните фондове, които придобиват близо 43% от одобрения номинал, следвани от банките - 37% и застрахователните дружества - 12%. 

Проведеният днес аукцион за 10-годишни ДЦК съвпадна с оповестяването от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) на данни за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, уточняват от МФ. 

Според публикуваните от ЕЦБ данни за месец февруари 2012 година, изчислени на база доходността по 10-годишните държавни облигации на вторичен пазар, стойността на индикатора за България е 5,31%, който е по-нисък от показателя на десет държави-членки на ЕС, шест от които са членки и на Еврозоната.

Постигнатата на аукциона доходност от 4,95% е важна предпоставка за бъдещо намаляване на стойността на този индикатор, изтъкват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Пазара под каквато и да е форма в БГ, финансов или стоков не е никакъв измерител. Все едно да кажеш, че скока в цените на храните и горивата значи, че българина е качил стандарта на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
benedict
преди 12 години
Какъв пазар бе пич, не виждаш ли че половината ДЦК са купени от пенсионни фондове, които са задължени по закон да инвестират в тях?Утре да не питаш защо УПФ реализират доходност от 5% при 15% инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Батя
преди 12 години
Все по добри аукциони.А оня *** Мавродиев ходи да плюе срещу Дянков и собствената си държава че била застрашена фин. стабилност.Е, пазара е най-точния измерител за това и го опровергава категорично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Opiten1
преди 12 години
Балонът се надува, надува.....надува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още