IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансираме се по-евтино от членките на еврозоната Словакия и Словения

Министерството на финансите е пласирало ДЦК за 50 млн. лв. с остатъчен срок 5 г. при доходност от 3,71%

11:33 | 21.02.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Финансираме се по-евтино от членките на еврозоната Словакия и Словения

България е получила финансиране при по изгодни условия спрямо членките на еврозоната Словения и Словакия, става ясно от прессъобщение на Министерство на финансите.

На проведения на 20 февруари 2012 г. аукцион за ДЦК в лева с остатъчен срок 5 години Министерството на финансите е постигнало рекордно ниска доходност в 5-годишния матуритетен сегмент от 2005 г. насам.

Номиналната стойност на предложеното за продажба и съответно одобрено количество е било 50 млн. лв., а среднопретеглената годишна доходност на аукциона е била 3,71%.

Предложената за продажба емисия е с оригинален матуритет от 10 години, емитирана през 2007 г. и с приблизителен остатъчен матуритет от 5 години към датата на аукциона.

Облигацията се предлага за първи път от 2007 г., като след този аукцион общият й размер достига 300 млн. лв. С пускането на допълнителни количества от тази емисия МФ предоставя възможност за инвестиране в инструмент, деноминиран в местна валута и позициониран в средносрочния сегмент на дълговата крива. 

"За сравнение, на проведения през месец януари 2012 г. аукцион за продажба на ДЦК в левове с падеж 2017 г. беше регистрирана среднопретеглена годишна доходност в размер на 3,96%. Рекордно ниското ниво на доходност за пореден път утвърди българските държавни ценни книжа като най-атрактивен и сигурен инструмент за инвестиция във време на продължаващата несигурност, предизвикана от дълговата криза в страните от Еврозоната", заявяват от МФ.

Доходността, постигната на аукциона е под текущата на евровите облигациите със сходен остатъчен матуритет на страни с устойчиви държавни финанси като Словакия (3,78%) и Словения (4,65%), значително под нивото на бързо растяща икономика като Турция (4,83%) и се доближава до доходността на полските еврооблигации (3,57%).

Това на практика означава, че България се финансира евтино, което намалява натиска върху държавния бюджет. Възможно е обаче добрата доходност да се дължи на институционални инвеститори, повлияни от правителството.

Например български ДЦК се изкупуват от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и други купувачи, склонни на давление от държавата. Всъщност всички български купувачи на ДЦК зависят от държавата по един или друг начин.

Също така предлагането на 50 млн. лв. едва ли е много показателно. Часът на истината за Министерството на финансите ще настъпи когато емитира книжа на външния пазар, където ще бъде получена оценката на чуждите инвеститори.

До излизането на България на външните пазари с достатъчно голяма емисия (с цел например рефинансиране на падежиращите през 2013 г. глобални еврооблигации за 818,5 млн. евро), постигнатите на местния пазар доходности не могат да са меродавни.

На проведения вчера аукцион търсенето е превишило двойно предложеното за продажба количество, като в аукциона са участвали широк спектър инвеститори, като 44% от одобреното количество е закупено от банки, а от пенсионните фондове – 33% на сто.

"В условията на изключително рискова икономическа и финансова международна среда, България продължава да поддържа едно от най-ниските съотношения дълг/БВП, като в същото време контролира нивото на бюджетния дефицит. Доброто представяне на аукционите за държавни облигации обективно спомага за повишаването на международния престиж на държавата, което от своя страна допринася още повече за развитието на ефективна инвеститорска база с траен интерес към пазара на български държавни ценни книжа", заявяват от ведомството на Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Банките, пенсионните фондове, Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Vinagi Gol
преди 12 години
кой,тогава купува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
PIMCO на Бил Грос и Ел Ериан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
при липса на други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 12 години
"Часът на истината за Министерството на финансите ще настъпи когато емитира книжа на външния пазар, където ще бъде получена оценката на чуждите инвеститори."Кои чужди инвеститори? Тези, дето опростиха 110 млрд евро от гръцкия дълг? :)Те ли раздават меродавни оценки? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още