IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЦМ започна изграждането на ново оловно производство, без аналог в Европа

Въпреки „ужасния“ бизнес климат, компанията не изпитва затруднения при износа и реализацията на продукцията си

14:07 | 15.03.12 г. 3
<p>
	Никола Добрев, Снимка: Investor.bg</p>

Никола Добрев, Снимка: Investor.bg

Строителството на нов завод за производство на олово на стойност 80 млн. евро стартира днес с традиционна първа копка на територията на Комбината за цветни метали (КЦМ) АД Пловдив.

С влизането в експлоатация на новата мощност, което е предвидено за септември 2013 г., компанията ще утвърди позицията си на производител № 1 в света на базовите инвестиционни метали олово и цинк, посочи Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ АД.

Новата технологията за производство на олово е изключително авангардна и без аналог в Европа. Вместо досегашните осем пещи ще има само една, която обаче ще е с висока производителност и ще осигурява  същия обем от около 71 хил. тона метал годишно.

Двойно ще намалеят енергийните разходи, два пъти ще се увеличи производителността на труда. Технологията осигурява безопасни условия на труд и няма да въздейства неблагоприятно на околната среда, посочват от компанията.

Драстично ще бъде променена структурата на суровините, като 30 на сто от необходимите количества ще са рециклирани суровини.

Никола Добрев не скри, че въвеждането в действие на новата високопроизводителна технология ще доведе до редуциране на ангажираните сега в оловното производство, но увери, че хората ще бъдат насочени към други бизнеси на групата.

В плановете на компанията се предвижда и производство на екзотични метали, каквито са селенът, телурът, германият.

Новата инвестиция става  възможна благодарение на подписания на 1 септември 2010 г. договор за инвестиционен заем между КЦМ от една страна и Европейската банка за възстановяване и развитие и Уникредит Булбанк от друга в размер на 95 милиона евро. Той е със срок 11 години и две години гратисен период. Освен оловното производство проектът предвижда също така модернизация на цинковото производство и изработката на сплави.

От сключването на този договор насам по думите на инж. Добрев е извършена тиха, но огромна работа. За управлението на оловния проект е изграден съвместен екип с WorleyParsons България.

Актуализиран е проектът на WorleyParsons – Аделаида, Австралия, а български фирми са изготвили работните проекти. Сключени са договорите за доставка на оборудването с водещи международни компании, което оборудване в момента се произвежда и се очаква да бъде доставено в средата на тази година.

Въпреки ужасния, по оценката на изпълнителния директор на КЦМ АД инж. Стоян Пехливанов бизнес климат, компанията към момента не изпитва затруднения при износа и реализацията на продукцията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Galore
преди 12 години
Еми завод е, няма да е борова гора отзад. След септември 2013 би трябвало да е друг пейзажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Браво.Само такива неща да се чуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още