IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва ни готви солидна сметка за АЕЦ "Белене" 

Русия може да поиска поне 1 млрд. евро от България за провала на проекта, пише днес руският вестник "Комерсант"

09:05 | 30.03.12 г. 13
Москва ни готви солидна сметка за АЕЦ "Белене" 

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България и подготвят сметката за "Белене", предаде БТА.

Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро. В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският ежедневник. 

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ. "Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант". Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. 

Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене". 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев започва днес преговори в Москва по прекратяването на проекта за втора атомна централа в България. Задачата на Делян Добрев е да успее да договори излизане на България от проекта без да се съдят двете държави, обясни преди ден премиерът Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Поне дано повечето хора разберат че руснаците не са в нищо по-добри или по-братски към нас от западняците, масоните, арабите или марсианците.Каквито едните, такива и другите. Но на мен ми омръзна да се намират толкова много *** дето още вярват в истинността на руския социалистокомунизъм и неговата грижа за благополучието на обикновения човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
mos70
преди 12 години
Цитат: "Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев започва днес преговори в Москва по прекратяването на проекта за втора атомна централа в България. Задачата на Делян Добрев е да успее да договори излизане на България от проекта без да се съдят двете държави, обясни преди ден премиерът Бойко Борисов"С'я Шмтако като го набие на шматката-делянчо със седем нули отзад, ще си спомним набързо-набързо как се палеха едно време свещи през два часа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Да живее Българо - Руската дружба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още