IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев опроверга Кунева за твърдения, свързани с вероятни евросанкции за газа

Министърът на икономиката обясни, че страната ни ще спази крайния срок и ще коригира неизпълнението на изискването на Брюксел, за да не се стигне до санкции

13:40 | 03.04.12 г. 5
<p>
	<em>Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев &nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев   Снимка: БТА

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев определи като неоснователни спекулациите, изразени от някои политици, че в близките месеци България ще плаща глоби заради неизпълнение на газови разпоредби на Европейската комисия, предаде БТА.

Изявлението му е по повод изнесената неотдавна от бившия еврокомисар Меглена Кунева информация, че евентуалните санкции ще бъдат наложени заради неизпълненото изискване за либерализацията на газовия пазар, залегнало в газова директива.

Добрев припомни, че срещу страната има стартирала наказателна процедура, свързана с някои конфиденциални клаузи по транзитните договори за доставка на газ, но няма заведено дело.

В края на миналата година България е получила разрешение от „Газпром“ и в началото на 2012 г. договорите са предадени на ЕК, поясни още министърът. Заедно с ЕК работим по това кои клаузи ни възпрепятстват и в каква посока те трябва да бъдат променени, посочи Добрев.

Министърът обясни, че е оптимист и че страната ни ще спази крайния срок и ще коригира неизпълнението на изискването на Брюксел, за да не се стигне до санкции.

В рамките на няколко месеца трябва да бъдат променени клаузите на тези договори, отбеляза още Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
keri88
преди 12 години
тая Кунева е опасна спекулантка, заради такива като нея сега сме на това дередже, като оплеска всичко бяга и сменя силата другите да се оправят.Е, няма да има оправия в нашата държава докато позволяваме некомпетентни хора като нея да се месят в политиката на страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
radiohead
преди 12 години
Кунева уж беше против политическите партии,а май започна предизборната кампания? Май се гласи за патерица на ГЕРБ в следващия парламент,въпроса е какви ще ги върши спонсора и Иво Прокопиев,който яко го е закъсал и сигурно си прави планове,как да избие инвестицията в Кунева,да си спаси бизнеса и да си оправи големите дългове,като се добере до властта.А самата Кунева като бивш евробюрократ никак не ми вдъхва доверие,да не говорим,че и казваха госпожа Йес,при преговорите за присъединяване и затова сега трябва да мислим за нови мощтности,вместо да си ползваме евтиния ток от трети и четвърти блок на Козлодуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
При 8 пъти по-ниска енергийна ефективност от средното за ЕС нови мощности не ни трябват. Трябва ефективно използване на съществуващите.Дори и сега в БГ мощностите не работят над 70% от капацитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Батка, вземи смени плочата, това вече го четохме. Или имаш специална поръчка? Добре ли се плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 12 години
1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ТРАЙКОВ КАЖИ СИ!!!- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още