IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Птицевъди гарантират, че България ще избегне санкции от ЕС

Браншът попадна в списъка на държавите, които не успяха да модернизират фермите си според евроизискванията, но обещаха да го направят до юни

09:59 | 17.04.12 г. 1
Птицевъди гарантират, че България ще избегне санкции от ЕС

Българските птицевъди ще успеят да отговорят на европейските изисквания за хуманно отношение към птиците и в преходния период до първи юли ще модернизират стопанствата си.

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните по повод разпространената информация от агенция Франс прес, че България фигурира в списъка на държавите, срещу които Европейската комисия може да открие наказателна процедура заради неспазени евроизисквания.

Според новите директиви от първи януари 2012 г. фермите трябва да разполагат с широки клетки за отглеждане на птиците, за които не всички български производителители разполагаха с необходимите инвестиции.

Новите норми изискват всяка птица да разполага в клетките с най-малко 750 квадратни сантиметра свободно пространство. Въпреки че през последните две години бизнесът имаше възможност да се модернизира, изпълнявайки проекти по програмата за селските райони, редица производители не успяха да изпълнят изискванията в срок.

След като в началото на годината се оказа, че освен България още 12 европейски държави не могат да изпълнят евроизискванията, Еврокомисията предостави преходен период, в рамките на който бизнесът да изпълни задълженията си.

След този срок ЕК ще започне наказателните процедури към държавите, които не са изпълнили задълженията.

Сред останалите държави, които са заплашени от подобни санкции са още Румъния, Кипър, Белгия, Франция, Испания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Полша и Португалия .

На този етап Румъния е най-близо до изпълнение на изискванията, предаде Франс прес.

От агенцията по храните припомниха, че българските производители са гарантирали, че още в края на май ще приключат с модернизацията. В противен случай фирмите нямат право да предлагат яйцата на пазара.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Сред останалите държави, които са заплашени от подобни санкции са още Румъния, Кипър, Белгия, Франция, Испания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Полша и Португалия забележете кои са държавите и най-вече колко са на брой. Това е половината ЕС. Значи едната половина на ЕС ще глоби другата (която включва и държавата централа - Белгия). Както беше казала една водеща сутринта:"Какъв ЕС, кви 5 лева?!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още