IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Птицефермите получиха последна отсрочка за размера на клетките

Хирпермаркетът "Кауфланд" може да бъде санкциониран с 10 хил. лв. за продажба на вносни яйца от неодобрени ферми

17:22 | 30.01.12 г.
Птицефермите получиха последна отсрочка за размера на клетките

До края на месец май всички птицеферми в страната трябва да покрият евроизискванията за изграждане на уголемени клетки за отглеждане на кокошки-носачки, свързани с хуманното отношение към птиците. За това са се договорили представители на браншовия съюз на производителите на яйца с министъра на земеделието Мирослав Найденов и директора на агенцията по храните Йордан Войнов, съобщиха от агроминистерството.

Европейската комисия даде последен срок за въвеждане на стандартите за производителите от 14 държави от ЕС, които не са покрили изискванията за размера на клетките. Този срок изтича в края на юли, но на днешната среща е решено българските фермери да изпълнят този ангажимент два месеца по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната.

В момента от 121 птицеферми едва 10 не отговарят на изискванията, съобщи Иван Ангелов, председател на браншовия съюз на производителите на яйца. Към днешна дата 400 хиляди птици не се отглеждат според изискванията.

В Гърция 90 % от птицефермите не отговарят на изискванията, а в Полша - 50 %. Птицевъдите споделиха, че производството на яйца в страната напълно задоволява потреблението и контролът е изключително голям.

При проверка в търговската верига „Кауфланд“ се установило, че се продават отговарящи и неотговарящи яйца, внос от Полша, което е недопустимо. Сигналът е подаден от браншовия съюз.

По този повод агроминистърът съобщи, че ще бъде подготвено писмо до 14 -те страни-членки на ЕС, с което ще се иска допълнителен сертификат, гарантиращ, че внесените яйца са от кокошки, отглеждани в отговарящи на изискванията клетки.

Веригата „Кауфланд“ ще бъде санкционирана с най-високата законова санкция от 10 хил. лв. В случай, че не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още