IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на касови апарати са санкционирани с близо 1 млн. лв за картел

Според КЗК "Датекс", "Дейзи Технолоджи", "Тремол" и "Елтрейд" са координирали цените си

15:31 | 18.04.12 г. 4
Производители на касови апарати са санкционирани с близо 1 млн. лв за картел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри картел на пазара на касови апарати и наложи имуществени санкции за близо 1 милион лева на "Датекс", "Дейзи Технолоджи", "Тремол" и "Елтрейд". 

Според решението на комисията четирите компании, производители на касови апарати, през 2008 и 2009 г. са се координирали и едновременно са повишавали цените на крайната си продукция, съобщиха от ведомството. 

Проверката е започнала в края на 2009 г. по сигнал на журналистически публикации, установили едновременно увеличение на цените на всички касови апарати на пазара.

Разследването е доказало, че четирите компании са нарушили правилата на конкуренцията, предизвиквайки регулирано увеличение на цените на електронните апарати с фискална памет. 

Пазарният анализ обхваща периода от 2005 до 2010 г., като в процеса на разследване юристите установяват пазарни договорки между компаниите, свързани не само с ценообразуването, но и при определянето на отстъпките за дистрибуторите, участието в търгове за възлагане на обществени поръчки и др. 

"Макар и да датират по-назад във времето, доказателства за наличието на контакти между страните се откриват и в кореспонденция между отделни дружества, предмет на която са прилаганите отстъпки към дистрибуторите, участието в търгове за възлагане на обществени поръчки, пазарите, на които осъществяват дейност и конкурентните условия на тях", посочват от КЗК.

Най-същественият елемент, който свързва действията на страните в производството според КЗК, е пълното съвпадение на датата на повишение и в датите на вземане на решенията за извършване на ценовата промяна.

Всички решения са приети, разпространени и влезли в сила на 01.02.2008г. и се отнасят както за касови апарати, така и за фискални устройства. Единствено решението за повишаване цената на предлагания от Датекс КА MP55B, който образува 44% от оборота на дружеството за 2008 г., е постановено единадесет дни по-късно на 12.02.2010г. 

В становище до комисията "Датекс" твърди, че през целия процесен период и до настоящия момент е определяло независимо пазарното си поведение, а останалите участници на пазара „напълно нормално и естествено” били отчели пазарното поведение и ценова политика на лидера „Датекс” ООД съобразно пазарните им възможности. 

Според компанията „не е взето предвид развитието на пазара от неговото създаване”, както и факта, че в периода на изследването пазарът „се е намирал в относително равновесие във фазата на узряване и насищане, в период на липса на съществени промени в нормативната уредба, които да предизвикат естествено раздвижване в търсенето и предлагането и съответно липса на условия за завладяване на нови позиции от страна на конкурентите”. Изводът, до който достига „Датекс” е, че при това положение наличието на „ясно изразен пазарен лидер е било съвсем нормално да доведе до ценови паралелизъм”.

„Тремол” пък счита, че изводът за идентичност в ценовото поведение на дружествата е общ и без конкретни факти. Според компанията сходството в ценовата политика, „колкото и условно да е доказана”, не означава идентичност в ценовото поведение. 

В резултат на това комисията налага глоби от 503 280 лв. за фирма „Датекс”, 155 844 лв. на „Дейзи Технолоджи”, 82 512 лв. на дружеството с ограничена отговорност „Тремол” и 257 928 лв. на „Елтрейд” ООД.

В 14 дневен срок компаниите могат да обжалват решението на КЗК пред Върховния административен съд, поясниха от антимонополното ведомство.

Четирите компании са сред най-големите производители в България и дори в Източна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
След дъжд качулка! Комисията изчака да платим новите си касови апарати за връзка с НАП и чак тогава се поизнесе. Сега ще им прибере част от паричките, които те с нейна помощ отмъкнаха от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Яко!Не го ли видяхте същото между БТК, Мтел и Глобул?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ето ме. Веднага влизам. Според мен новината е добра. Сега трябва да се провери кои политици са свързани с този кръг от фирми и да се вкарат в затвора. През последните 10 години имаше няколко промени по правилата за касови апарати, като винаги се стигаше до закупуването на нови. Най-смешен е случая в които фирмите бяха задължени да имат 2 бр, единия резервен на батерии (който никога не влиза в употреба). И тн и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Айде де, умниците и добре изразението критици къде са сега да критикуват поредната новина, било тя лоша или добра?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още