IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месеци започва работата по проекта за отоплението на МС с минерална вода

Установени са проблеми при 4 от сондажите на минерални извори в София, съобщи главният архитект на Столична община

15:52 | 23.04.12 г.
До месеци започва работата по проекта за отоплението на МС с минерална вода

Очаква се до няколко месеца да започне проектирането на геотермална централа за отоплението на Министерския съвет, социалното министерство и други административни сгради в центъра на София.

Вече са назначени експертите в специалното звено към направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община, което ще се занимава с минералните извори, съобщи пред журналисти главният архитект на столицата Петър Диков по време на конференцията „BalREc: Smart City Investment – Sofia".

Приоритетно звеното ще започне да изпълнява ангажиментите, които Столичната община пое, след като държавата й прехвърли 8 минерални извора, обясни той.

По думите на Диков до края на лятото ще се изградят санитарно-охранителните зони около минералните извори и ще се направи оценката на качеството на водите, каквито са изискванията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

След това ще започнат дейностите по проектирането на геотермалната централа в Централна баня за отоплението на няколко административни сгради в центъра на столицата, както и с проекта за отвеждането на минералната вода до басейна „Спартак“.

Проектите ще се изграждат или чрез публично-частно партньорство, или със средства от JESSICA, посочи Петър Диков. 

Той алармира обаче, че все още не е подписан договор със структурата, която ще управлява парите за градско развитие по JESSICA за София, докато останалите големи градове нямат такъв проблем.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството потвърдиха, че дейсвително все още не е определена структурата, която да управлява парите за градско развитие на столицата. Процедурите в момента текат и се очаква до края на май да се сключи договор.

Сондажите на 4 от софийските минерални извори обаче са блокирани, каза Петър Диков.

Сондажът на извора в „Баталова воденица“ е запушен, тъй като по време на водната криза са правени опити да се тегли вода, обясни главният архитект на Столицата. Той допълни, че ще водят разговори да бъде направен нов сондаж.

На извора при Централна баня има сондаж, но той никога не е работил, което налага допълнителни проверки. Подобна е ситуацията и при сондажа на извора в Лозенец, каза още Петър Диков.

Проблеми има и при единия от сондажите в Надежда, каза още главният архитект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още