IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР готви още 300 млн. лева инвестиции в българските малки и средни предприятия

По време на икономическия форум "Марица" на КЦМ беше присъдена награда за най-голям инвеститор в Пловдивския регион

22:53 | 06.06.12 г.
<p>
	<em>Областният управител на Пловдив Здравко Димитров (вляво) връчва наградата за най-голям инвеститор на шефа на КЦМ Никола Добрев (вдясно). Снимка: Investor.bg</em></p>

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров (вляво) връчва наградата за най-голям инвеститор на шефа на КЦМ Никола Добрев (вдясно). Снимка: Investor.bg

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) планира да инвестира още 300 млн. лева в българските малки и средни индустриални предприятия.

Това съобщи представителят на българското правителство в управителния съвет на банката Стефка Славова по време на икономическия форум “Марица”, който започна днес в Пловдив.

„Ще съсредоточим усилията си в общинската инфраструктура, за която всички знаем, че е изостанала”, каза още Стефка Славова.

Тя допълни, че през миналата година ЕБВР е инвестирала над 500 млн. лева в различни проекти в България.

Още преди да са започнали дискусиите, които са предвидени за 7 юни, участници във форума не се стърпяха и започнаха да задават въпроси.

Строителният предприемач Димитър Язов попита областния управител Здравко  Димитров защо Министерството на земеделието и храните е в София, след като в пловдивския регион е най-плодородната земеделска земя, има земеделски училища и колежи, както и Аграрен университет и университет по хранителни технологии.

Здравко Димитров отговори, че подкрепя обявената децентрализация на държавната администрация.

Стефан Стайков, председател на Регионалния съвет за развитие на южния централен район и областен управител на Смолян, трябваше да отговори на въпроса защо се бави отварянето на контролно-пропускателния пункт Елидже.

Според Стайков причината е, че гърците не са лесни партньори. Договорките за изграждането на този пункт са още от 1996 г.  „Нашите южни съседи четири пъти са печелили проекти в този регион, но не изградиха отсечката до пункта”, обясни областният управител на Смолян.

Участниците във форума се вълнуваха и от следващия програмен период на Европейския съюз и дали регионите ще имат по-голяма роля в усвояването на евросредствата.

На специална церемония  бяха връчени наградите на инвеститорите от Пловдивския регион, като най-добрите бяха селектирани по данни от статистиката измежду 30 хил. фирми от Пловдивска област.

Наградата „Най-голям инвеститор” спечели Комбинатът за цветни метали (КЦМ) в Пловдив.

„Компанията изпълнява исторически за региона проект, който издига металургията на изискванията на 21 век”, каза главният изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп инж. доц. Никола Добрев.

Наградата за най-динамично развиваща се компания спечели Иксетик Пловдив ООД. Сред спечелилите отличие беше и ЕВН Топлофикация. С привлечените над 1 милиард евро инвестиции община „Марица” в лицето на кмета й Димитър Иванов грабна наградата за „Община, предоставяща най-добри условия за бизнес”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още