IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по конкуренцията води активна преписка с ЕК за картела при горивата

Съдът намалява до 50% размера на наложените от комисията санкции, като основният мотив е икономическата криза

11:57 | 12.06.12 г. 3
Комисията по конкуренцията води активна преписка с ЕК за картела при горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) води активна кореспонденция с Европейската комисия по решението си от март тази година, с което обвини четири петролни компании за картелно споразумение при определянето на цените на горивата.

Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Петко Николов, който поясни, че решението е оспорвано и от четирите компании „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД, затова комисията подготвя експертното си становище по възраженията..

Преди да се произнесат по същността на спора, експертите от КЗК трябва да изяснят всички детайли по сравнителните анализи. Николов не се нае да прогнозира кога ще бъде готово крайното становище, тъй като кореспонденцията с ЕК не е приключила.

По повод обмисляните промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се предвижда да се въведе нова регламентация при взаимоотношенията между производителите и търговските вериги, Николов обясни, че проектът на министерството на икономиката все още не е предоставен за съгласуване с КЗК.

Промените се правят по предложение на браншовите съюзи, които протестират срещу монополно фиксираните клаузи в договорите от страна на хипермаркетите като промоции и търговски отстъпки, в резултат на което производителите понасят големи загуби.

За миналата година антимонополният орган е образувал близо 1500 производства със съмнения за нарушения на законите за обществените поръчки и за конкуренцията.

След съответните проверки са обявени 1 250 решения, като общият размер на наложениет санкции надхвърлят 6,3 млн. лв.

За последните две години юристите от КЗК наблюдават тенденция за намаляване на наложените от тях санкции, след като решенията им бъдат оспорвани по съдебен ред от нарушителите. Основният мотив на съда е икономическата криза и невъзможността на компаниите да платят глобите, поясни Петко Николов.

В някои от случаите размерът на санкциите достига до 50%, което според юристите е твърде голямо намаление. При последните промени в закона за КЗК по искане на комисията тези санкции бяха увеличени, за да ограничат нарушенията в антимонополното право.

Юристите участваха в конференция за рисковете и възможностите в правилата на конкуренцията. След акцентите на форума бяха обменът на информация между компаниите и опасността от ограничаване на конкурентните права, вариантите за картелиране на пазарите и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
watergateory
преди 11 години
така е, измежду брюкселските лобита липсват онези, които са на страната на потребителите... нормално е да се оправдават с каквото могат. Въпрос на някаква хипотеза. Демек може да пуснем на свобода престъпниците, понеже е криза и няма кой да плаща за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Ще въртят, ще сучат, накрая ще излезе, че трябва и да им платим на картелите и монополите. При значително по-ниски акцизи за горивата у нас крайната цена на бензина и дизела е сравнима с цените на повечето страни от ЕС. Какво означава това? Произвозителят "Лукойл" реализира свръхпечалби, много по-високи, поради ниските производствени разходи, ниски заплати, неплащане на данъци, поради перманентно състояние на работа на загуба. Вносът на горива от Русия минава през низ от "разни" фирмички, което води до нереалновисоки цени на доставяния петрол. Но щом има кой да ги търпи и подкрепя, срещу мизерни "чаевые", бизнесът продължава с пълна сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още